Foto: AP/Scanpix
Uzbrucēji, kuri svētdien sarīkoja vairākus sprādzienus vienā no nozīmīgākajām Indijas budistu svētvietām - Bodhgajas tempļa kompleksā -, piestiprinājuši spridzekli arī 24 metrus augstajai kompleksa Budas statujai, otrdien paziņojusi policija.

Svētdien Bodhgajas tempļa kompleksā Bihāras štatā eksplodēja desmit nelieli spridzekļi, ievainojot divus mūkus. Vēl trīs spridzekļi tika neitralizēti, pirms tie eksplodēja.

Policijas un kompleksa vadība otrdien atklāja, ka viena bumba bijusi piestiprināta arī 24 metrus augstajai Budas statujai.

Eksperti spridzekli jau neitralizējuši.

Atbildību par notikušo neviens vēl nav uzņēmies, bet policija galvaspilsētā atklāja, ka saņēmusi informāciju par islāmistu iespējamo uzbrukumu tempļu kompleksam, atriebjoties par budistu vardarbību pret musulmaņiem kaimiņvalstī Mjanmā.

Bodhgajas tempļa komplekss ir UNESCO Pasaules mantojuma objekts. Tas uzcelts vietā, kur saskaņā ar budistu tradīciju 531.gadā pirms mūsu ēras princis Gautama meditējot sasniedza apgaismību un kļuva par Budu.

Tempļa teritorijā arī aug koks, kas esot "pēctecis" leģendārajam kokam, zem kura šī pārvērtība notikusi. Svētais koks sprādzienos nav cietis.

Izmeklējot notikušo, policija pēta videonovērošanas kameru ierakstus un ir arestējusi kādu vīrieti, kurš taujājis par uzbrukumiem.

Indijā uzbrukumi budistiem notiek reti, tomēr pēdējā laikā pēc budistu un musulmaņu sadursmēm Mjanmā, Šrilankā un Bangladešā visā reģionā vērojama spriedze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!