Irākas valdības spēki paziņojuši, ka ir atguvuši dažas teritorijas ap kādreizējā diktatora Sadama Huseina dzimto pilsētu Tikrītu, kura pagājušā gada jūnijā krita sunnītu kaujinieku grupējuma "Islāma valsts" (IS) rokās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Irākas amatpersonas informēja, ka svētdienas vakarā ir sācies uzbrukums pilsētas atgūšanai. Aptuveni 30 000 vīru lielo spēku ofensīvu vairākās frontēs no gaisa atbalsta Irākas kaujas lidmašīnas.

Valdības spēkiem jau izdevies atgūt kontroli pār diviem rajoniem – pie Tikrītas universitātes uz ziemeļaustrumiem no pilsētas un blakus esošo Kvadisiju.

Operācijā piedalās arī Irānas Revolucionārās gvardes komandieris, raidsabiedrībai BBC pastāstīja šiītu kaujinieku komandieris. Pentagons norāda, ka šo operāciju pilnībā realizē pati Irāka un ASV gaisa atbalsts netiek sniegts.

Tikrīta atrodas 150 kilometrus uz ziemeļiem no Irākas galvaspilsētas Bagdādes. IS kaujinieku rokās tā krita 2014. gada jūnijā. Pilsēta atrodas uz ceļa, kas savieno galvaspilsētu Bagdādi ar valsts otru lielāko pilsētu Mosulu, kas arī ir kritusi islāmistu rokās. Tikrītas atbrīvošana ir svarīgs solis, lai nākotnē būtu iespējams atgūt Mosulu.

Vēstīts, ka radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, pērn straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Uzlidojumus islāmistu pozīcijām veic ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!