Lielbritānija ir nodevusi atbildību par drošību vietējiem spēkiem vienā no Irākas 18 provincēm, informē ārvalstu prese. Tā ir pirmā reize kopš ASV vadīto spēku iebrukuma, kad Irākas spēki būs pilnībā atbildīgi par situāciju provincē.
Vienošanos par kontroles nodošanu Irākas spēkiem Mutannā parakstīja ģenerālis Džons Kūpers, kurš vada koalīcijas spēkus Irākas dienvidos, raksta BBC.

Irākas premjers Nuri al-Maliki, kurš arī piedalījās svinīgajā ceremonijā, teica, ka šis pavērsiens "nesīs laimi visiem irākiešiem".

Līdz ar vienošanās parakstīšanu beidzas koalīcijas spēku klātbūtne reģionā. No tā tiks izvesti 700 Lielbritānijas un Austrālijas karavīri.

Lielbritānijas un ASV valdības cer, ka šis notikums iezīmē ārvalstu spēku izvešanas sākumu, kuras noslēgumā drošību valstī garantēs tikai vietējie spēki.

Notikumus reģionā turpmāk pārraudzīs politiķi Londonā un Vašingtonā, cerot, ka drīzumā šim paraugam varēs sekot arī citās Irākas provincēs.

Blakus esošajā Dikaras provincē uzturēsies skaitliski nelieli Austrālijas spēki, kas būs gatavi sniegt palīdzību ārkārtas situācijās un uzraudzīs Irākas spēku panākumus kārtības uzturēšanā.

Mutannas province ir maz apdzīvota, tuksnešaina vieta, kur dzīvo nedaudz vairāk nekā miljons cilvēku. Tā tika izvēlēta kā pirmā province, kur turpmāk drošību uzturēs Irākas spēki, jo tā līdz šim bijusi viena no mierīgākajām provincēm valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!