ASV Valsts departamenta darbam Irākā nolīgtās privātās apsardzes firmas "Blackwater" pieci bijušie darbinieki noliedza savu vainu 17 irākiešu nogalināšanā 2007. gadā, trešdien vēsta BBC.

Toreiz "Blackwater" darbinieki, kurus nolīga amerikāņu diplomātu apsargāšanai, Bagdādē atklājuši uguni pret neapbruņotajiem iedzīvotājiem.

FIB veiktajā neatkarīgajā izmeklēšanā konstatēts, ka 14 no 17 bojāgājušajiem cilvēkiem nogalināti nepamatoti. Apšaudē gājuši bojā arī bērni. Šis atgadījums nopietni sarežģīja ASV un Irākas diplomātiskās attiecības.

Pieciem "Blackwater" darbiniekiem izvirzītas apsūdzības slepkavībā bez iepriekšējā nodoma, kā arī nepamatotā ieroču lietošanā.

Viņi ASV federālajā tiesā nolieguši savu vainu, norādot, ka uguni atklājuši pašaizsardzības nolūkā, reaģējot uz kaujinieku apšaudi.

Sestais apsūdzētais atzinis savu vainu viena irākieša bojāejā un uzstājās ar liecībām pret saviem kolēģiem.

Iepriekš apšaudes aculiecinieki un nogalināto radinieki uzstājuši, ka uguni atklājuši tieši amerikāņi, viņi neesot tikuši izprovocēti.

Ja apsargi tiks atzīti par vainīgiem, viņiem draud 30 gadu cietumsods.

Bruņotu apsargu problēma Irākā joprojām nav atrisināta. Pat pēc Bagdādē notikušās apšaudes, ASV privāti uzņēmumi turpina nodrošināt amerikāņu un citu valstu diplomātu drošību. Turklāt ASV likumos nav atrunāts, vai apsargus var tiesāt par ārzemēs pastrādātajiem noziegumiem.

Tieši "Blackwater" vairākkārt izpelnījies kritiku, jo tā apsargiem piemītot pārsteidzīga rīcība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!