Foto: stock.xchng

Irānas datorsistēmas nav nopietni cietušas pēc iespējama svētdien notikuša kiberuzbrukuma Naftas ministrijas datorsistēmām, pateicoties ekspertu operatīvai rīcībai, vēsta aģentūra “Reuters”, atsaucoties uz Irānas Naftas ministrijas paziņojumu.

Vēlu svētdienas vakarā Irānas Naftas ministrijas un nacionālās naftas kompānijas interneta un komunikācijas sistēmas piedzīvojušas traucējumus, kuru dēļ atslēgtas Khargas salas datorsistēmas. No Khargas tiek vesta lielākā daļa Irānas naftas, tur atrodas arī naftas industriju saistīta infrastruktūra.

"Veiksmīgā kārtā, pateicoties mūsu ekspertu ātrai rīcībai, ministrijas datorsistēmas dati nav cietuši," paziņojis ministrijas civilās aizsardzības vadītājs. Problēmu iemesls tiek noskaidrots, izmeklēšana un pilnīga problēmu atrisināšana varētu ilgt divas līdz trīs dienas.

"Par laimi mūsu starptautiskās naftas tirdzniecība nav ietekmēta. Te nav panikas, bet notikums ir parādījis, ka mūsu drošības sistēmā ir nepilnības," paziņojusi augsta līmeņa ministrijas amatpersona.

Traucējumi Irānas datorsistēmās varētu būt mēģinājums mazināt Irānas spēju eksportēt naftu vai tehniska problēma, uzskata informācijas tehnoloģiju speciālisti.

Vīrus, kas traucējis Irānas datorsistēmu darbību, varētu būt salīdzināms ar to, kurš 2009. gadā traucēja valsts kodolobjektu darbu, vēsta "Reuters". Irānas amatpersonas kiberuzbrukumā vainoja ASV un Izraēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!