Foto: AP/Scanpix

Irāna un pasaules lielvaras svētdien sarunās Ženēvā panākušas vienošanos par Teherānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret Irānai noteikto starptautisko sankciju mazināšanu, pavēstīja sarunās iesaistīto pušu pārstāvji.

Vienošanās būs spēkā sešus mēnešus.

ASV prezidents Baraks Obama jau paudis gandarījumu par panākto vienošanos, sakot, ka līgumā ietverti "būtiski ierobežojumi, kas sekmēs to, lai nepieļautu, ka Irāna sāk ražot kodolieročus".

Tostarp Irānas ārlietu ministrs Muhameds Džavads Zarifs apliecināja, ka Irāna patur tiesības uz urāna bagātināšanu.

Vienošanās izpildi koordinēs Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA), sacīja Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone.

Baltais nams paziņojis, ka vienošanās rezultātā Irānai noteiktās sankciju slogs tiks samazināts par septiņiem miljardiem dolāru.

Nākamos sešus mēnešus nekādas jaunas sankcijas izsludinātas netiks, norādīja Baltais nams.

Ziņu aģentūra ITAR-TASS vēsta, ka Rietumi ļaus Irānai piekļūt agrāk iesaldētajiem aktīviem 4,2 miljardu dolāru apjomā.

Vienošanos starp tā dēvēto P5+1 grupu - ANO Drošības padomes pastāvīgajām dalībvalstīm un Vāciju - un Irānu Ženēvā pēc četrām sarunu dienām izdevies panākt naktī uz svētdienu.

Līgumam ir provizorisks raksturs, bet tas ir vēsturisks, uzsver visas sarunu puses.

Būtiski piekāpušies kā Rietumi, tā Irāna. ASV piekritušas jau šajā posmā samazināt sankcijas, bet Irāna uz pusgadu piekritusi apturēt urāna bagātināšanu augstāk par 5% līmeni un likvidēt līdz 20% līmenim bagātinātā urāna krājumus.

Irānas un lielvaru dokumenta pieņemšana notikusi svētdien Ženēvā.

Svinīgajā sarīkojumā, kas notika Ženēvas Nāciju pilī - ANO Eiropas galvenajā mītnē - piedalījās Irānas un P5+1 grupas ārlietu ministri, kā arī ES augstā ārlietu pārstāve Eštone.

Līgumā paredzēts, ka Irāna apņemas pārtraukt darbu pie urāna bagātināšanas. Arī kodolobjektu darbība tiek ierobežota - Arakas objekta darbība ir jāaptur, rūpnīcā Fordo netiks uzstādītas jaunas centrifūgas, bet Natancā uzstādītās netiks izmantotas. Augstāk par 20% līmeni bagātinātā urāna rezerves tiks likvidētas.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns paudis cerību, ka Ženēvas vienošanās kļūs par pamatu, lai panāktu Tuvajiem Austrumiem vēsturisku vienošanos.

Viņš apsveica Ženēvas sarunu dalībniekus ar panākto progresu un mudināja šos panākumus attīstīt.

Līguma ietvaros Irāna apņēmusies apturēt "bagātināšanu līdz zināmam līmenim un neitralizēt savus krājumus", uzrunā televīzijā sacīja Obama, kā šķiet, norādot uz urāna bagātināšanu virs 5% tīrības pakāpei, kas ir nepieciešama, lai radītu atombumbu.

Teherāna arī "apturēs darbu pie plutonija reaktora, jaunām inspekcijām nodrošinās plašu pieeju Irānas kodolobjektiem, un ļaus starptautiskajai sabiedrībai pārbaudīt, vai Irāna pilda savas saistības", skaidroja Obama.

Preses konferencē Ženēvā Irānas ārlietu ministrs Zarifs sacīja, ka līguma noslēgšana ir iespēja, lai "kliedētu visas šaubas par to, ka Irānas kodolprogrammai ir tikai un vienīgi miermīlīgs raksturs".

"Mēs uzskatām, ka pašreizējā vienošanās, pašreizējais rīcības plāns, kā mēs to dēvējam, divās atsevišķās vietās skaidri norāda uz faktu, ka Irānas bagātināšanas programma tiks turpināta un tā būs daļa no katra līguma - tagad un nākamībā," viņš sacīja.

Savukārt Izraēla jau paziņojusi, ka Irānas un lielvaru līgums ir "slikta vienošanās" un ka Telaviva to neuzskata par saistošu.

"Šī ir slikta vienošanās, kas Irānai sniedz to, ko tā vēlējās - daļēju sankciju atcelšanu, vienlaikus ļaujot tai paturēt būtisku tās kodolprogrammas daļu," teikts Izraēlas premjerministra Bejamina Netanjahu biroja izplatītajā paziņojumā.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs gan paudis pārliecību, ka vienošanās "mūsu partnerus reģionā padara drošākus".

"Tas mūsu sabiedroto - Izraēlu - padarīs drošāku," uzsvēra Kerijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!