Foto: Reuters/Scanpix

Policija visā Eiropā arestējusi personas, kuras tiek turētas aizdomās par 10 000 nelegālo imigrantu kontrabandu no Kosovas uz Rietumiem, trešdien paziņojuši izmeklētāji.

Reidā tika iesaistīti gandrīz 400 policisti, kas veica 77 arestus Austrijā, Čehijā, Francijā, Vācijā, Ungārijā, Slovākijā un Kosovā, paziņojis Eiropols.

Lielākā daļa aizdomās turamo ir kosovieši, čehi, slovāki, serbi, bosnieši un maķedonieši.

Pagājušajā gadā viņi Rietumeiropā nogādājuši apmēram 10 000 cilvēku, Vīnē paziņojusi Austrijas kriminālpolicija.

Tiek uzskatīts, ka aizdomās turētie pieprasījuši 2800 eiro no cilvēka un 7000 eiro no ģimenes par viņu nelegālu Serbijas un Ungārijas robežas šķērsošanu. Pēc nokļūšanas Ungārijā, kas ir Šengenas zonas dalībvalsts, nelikumīgie ieceļotāji tika tālāk transportēti uz kādu no Rietumeiropas valstīm.

Gandrīz visi 10 000 kosoviešu ir etniskie albāņi un pametuši Kosovu kopš decembra ar mērķi nokļūt Eiropas Savienībā (ES).

Lielākā daļa paši saviem spēkiem nokļuvuši Serbijā, kur uzmeklējuši cilvēku kontrabandistus. Daudzi, vezdami līdzi bērnus, ziemas aukstumā gājuši kājām caur mežiem un pār laukiem.

Tūkstošiem migrantu pieprasījuši patvērumu Ungārijā un citās ES dalībvalstīs, lai arī cietuši tikai no nabadzības, nevis no politiskas vajāšanas.

Vācija, Šveice, Francija un Itālija bijušas galvenie kosoviešu imigrantu galamērķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!