Foto: AFP/Scanpix
Izraēlas pilsētā Telavivā sestdienas vakarā gājienā par sociālo taisnīgumu un pret dzīves dārdzību aizdedzinājies viens no protestētājiem, paziņoja policija.

58 gadus vecais gadus vecais Moše Silmans vispirms no papīra lapas nolasījis paziņojumu, tad aplējis sevi ar uzliesmojošu šķidrumu un aizdedzinājies. Ar smagiem apdegumiem viņš nogādāts slimnīcā un viņa stāvoklis ir kritisks. Policija uzskata notikušo par pašnāvības mēģinājumu.

Paziņojumā, kuru protestētājs nolasīja pirms aizdedzināšanās, bija teikts: "Izraēlas valsts ir mani apzagusi nav man neko atstājusi. Es apsūdzu Izraēlu, [tās premjerministru] Benjaminu Netanjahu un [finanšu ministru] Juvalu Šteinicu par pastāvīgo pazemojumu, ko ik dienas ir jāpacieš Izraēlas piloņiem. Viņi atņem nabadzīgajiem un atdod bagātajiem."

Netanjahu svētdien sociālajā tīklā "Facebook" nodēvēja notikušo par "lielu personisku traģēdiju" un novēlēja Silmanam drīzumā atveseļoties, savukārt Izraēlas prezidents Šimons Peress paziņoja, ka "kopā ar visu Izraēlas tautu lūdz par to, lai Moše Silmans atveseļotos".

Izraēlas mediji vēsta, ka Silmanam, kurš pēdējo gadu dzīvojis Haifā, piederējis autokravu pārvadājumu uzņēmums, kas parādu dēļ pārdots. Nesen Silmans pārcietis insultu, kas padarījis viņu darbnespējīgu, taču valsts iestādes viņam nav piešķīrušas sociālo mājokli.

Pēc policijas vērtējuma, divos protesta gājienos Telavivā sestdienas vakarā piedalījās 8000 cilvēku. Vairāki simti cilvēku piedalījās protesta akcijās Jeruzalemē un Haifā.

Šīs akcijas tika rīkotas, lai atzīmētu pirmo gadadienu kopš pagājušajā gadā notikušajām protesta akcijām pret dzīves dārdzību, no kurām lielākā ar pusmiljonu dalībnieku bija septembrī. Pēc protesta akcijām valdība izveidoja komiteju, kurai bija jāizstrādā reformas, taču, pēc protesta akciju organizētāju teiktā, reāli īstenotas ir tikai dažas reformas.

Šogad atkal notiek mēģinājumi rīkot masu protesta akcijas, taču pagaidām tām nav izdevies piesaistīt tik lielu dalībnieku skaitu kā pērn. Turklāt protesta akciju organizētāji ir sašķēlušies, tāpēc sestdienas vakarā Telavivā notika divas demonstrācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!