Foto: F64
Telaviva apmaiņā pret Gazas joslas kaujinieku nolaupīto Izraēlas karavīru kustībai "Hamas" piedāvājusi no cietumiem atbrīvot 1000 tur patlaban turētu palestīniešu, arī kaujiniekus uz kuru sirdsapziņas ir izraēliešu dzīvības, atsaucoties uz informācijas avotiem valdībā, svētdien raksta Izraēlas mediji.

Kustībai "Hamas" izvirzīts nosacījums, ka atbrīvotie palestīnieši nevarēs doties uz Rietumkrastu, bet gan Gazas joslu vai ārzemēm.

Premjerministra Benjamina Netanjahu biroja pārstāvji laikrakstu informāciju komentēt atsakās.

Nosacījumi, ko valdības pārstāvji medijiem atklājuši tikai tagad, "Hamas" ar vācu starpnieku palīdzību darīti zināmi jau pirms sešiem mēnešiem.

Atbilstoši iecerei no Izraēlas cietumiem tiktu atbrīvoti arī kaujinieki, kuru uzbrukumos dzīvību zaudējušo izraēliešu skaits nepārsniedz 10.

Cietumnieku apmaiņa līdz ar to neattieksies uz teroristiem, kas 2002.gadā sarīkoja sprādzienu kādas viesnīcas restorānā, laupot dzīvību 30 cilvēkiem, vai arī 2001.gada sprādzienu Telavivas diskotēka, kad bojā gāja 21 cilvēks.

Projektā nav paredzēts, ka no ieslodzījuma varētu tikt atbrīvots viens no palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa partijas "Fatah" vadības cilvēkiem Marvans Barghuti. Viņam Izraēlā 2002.gadā piespriesti pieci mūža ieslodzījumi par uzbrukumu plānošanu pret izraēliešiem.

Kā vēsta laikraksts "Jerusalem Post", palestīniešu cietumnieku atbrīvošana paredzēta divās daļās - no sākuma tiks atbrīvoti 450 ieslodzītie, arī nozīmīgi kaujinieki, un tad pārējie 550.

"Izraēlas valdība piekritusi maksāt augstu cenu, daudzu vērtējumā - pat pārāk augstu," pēc svētdienas valdības sēdes sacīja zinātnes ministrs Daniels Heršovics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!