Foto: EPA/LETA
Izraēlas valdība var pieņemt plānu, kas paredz izveidot pie Gazas joslas starptautisku spēku kontrolētu mākslīgu salu ar jūras ostu un lidostu tirdzniecības veicināšanai, trešdien paziņoja Izraēlas transporta ministrs Jaakovs Kacs.

Ministrs sacīja, ka šis projekts atbrīvotu Izraēlu no atbildības kontrolēt tirdzniecību ar Gazas joslu, kur valda Izraēlai naidīgais islāmistu grupējums "Hamas". Viņš arī pauda cerību, ka projektā piedalīsies Palestīnas pašpārvalde.

"Šī projekta mērķis ir pilnīga attiecību pārtraukšana ar Gazas joslu, savukārt pašlaik Izraēla turpina būt atbildīga par šī rajona tirdzniecību, jo mēs neesam atļāvuši uzbūvēt ostu un lidostu [Gazas joslā]," Kacs paziņoja armijas radio.

"Es esmu meklējis risinājumu, kas ļautu mums pārtraukt visas attiecības ar Gazu, saglabājot mūsu kontroli pār jūras drošību blokādes gaitā, kura ir svarīga ieroču kustības bloķēšanai," sacīja Kacs.

Gazas joslu kopš 2007.gada pārvalda "Hamas", un Izraēla īsteno jūras blokādi pret šo palestīniešu teritoriju. "Hamas" pārņēma kontroli pār Gazas joslu, padzenot no turienes Palestīnas pašpārvaldes prezidentam Mahmudam Abasam lojālos spēkus.

Kacs sacīja, ka šis plāns ļautu Izraēlai "uzņemties iniciatīvu, gūt starptautisku atbalstu un pavērt politisku apvārsni svarīgajā Gazas [joslas] jautājumā bez paļaušanās uz "Hamas"".

Viņš sacīja, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu var piekrist šīs salas izveidošanai, kas atrastos 4,5 kilometrus no krasta un kuru ar krastu savienotu tilts.

Izraēlas 2.telekanāls otrdienas vakarā ziņoja, ka Kacs ierosina izveidot mākslīgu salu, kas būtu četrus kilometrus gara un divus kilometrus plata. Tajā atrastos jūras osta un lidosta, tūrisma zona, pludmale, viesnīcas un ūdens atsāļošanas stacija.

Šis projekts izmaksātu no divarpus līdz pieciem miljardiem latu un tiktu īstenots sešos līdz 10 gados.

Projekta atbalstītāji Izraēlas valdībā vēlas, lai šo salu pārvaldītu Palestīnas pašpārvalde, ziņoja 2.telekanāls. Kacs gan sacīja tikai to, ka Palestīnas pašpārvalde varētu būt partnere šajā projektā.

Palestīnas pašpārvaldes preses sekretārs trešdien raksturoja šo ideju kā "tīru fantāziju" un Izraēlas mēģinājumu "novirzīt uzmanību no Gazas reālajām problēmām, kuras izraisījis Izraēlas īstenotais aplenkums".

"Hamas" preses sekretārs nosauca to par "cionistu mēģinājumu [..] internacionalizēt" Gazas joslas blokādi.

Gazas joslas dienvidos pie Rafāhas pilsētas bija lidosta, kas gandrīz pilnīgi tika sagrauta Izraēlas uzlidojumos 2001.gadā palestīniešu otrās intifadas (sacelšanās) laikā.

Gazas joslā pie Gazas pilsētas ir neliela zvejas osta, bet tā nespēj uzņemt kravas kuģus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!