Foto: LETA
Izraēlas bijušajam ārlietu ministram Avigdoram Lībermanam svētdien oficiāli izvirzītas apsūdzības par uzticības laušanu un krāpšanu.

Decembra sākumā Lībermans atkāpās no ārlietu ministra amata pēc tam, kad viņš tika informēts par to, ka viņam tiks izvirzītas apsūdzības, lai gan viņš noliedz apsūdzības un ir saglabājis parlamenta deputāta vietu.

Lībermanam izvirzītas apsūdzības krāpšanā un uzticības laušanā saistībā ar to, ka viņš bija saņēmis konfidenciālu informāciju no toreizējā Izraēlas vēstnieka Baltkrievijā Zeeva Ben Arieha par to, ka Baltkrievija bija pieprasījusi Izraēlai informāciju saistībā ar Baltkrievijā veikto izmeklēšanu, ka   Lībermans  bijis iesaistīts naudas atmazgāšanā. 2010.gadā Izraēlas mediji vēstīja, ka   Lībermans  plāno Ben Ariehu nosūtīt par vēstnieku uz Latviju un Lietuvu, tomēr tas nenotika.

Pirms divām nedēļām tika publiskots Lībermanam izvirzāmo apsūdzību teksts, lai varētu panākt viņa tiesiskās imunitātes atcelšanu. Ceturtdien apsūdzību teksts tika papildināts pēc tam, kad tika saņemta jauna liecība par Lībermana daudz dziļāku iesaisti diplomāta, kas viņam sniedza konfidenciālo informāciju, karjeras virzībā nekā bija iepriekš domāts.

Svētdien izvirzīto oficiālo apsūdzību raksts atbilst iepriekš publicētajam.

Ben Ariehs šogad lietā panāca vienošanos ar valsts apsūdzību.

Izraēlas ģenerālprokurors Jehuda Veinsteins decembra vidū paziņoja, ka vairāk nekā desmit gadu ilgajā izmeklēšanā par aizdomām, ka, būdams parlamenta deputāts un ministrs, Lībermans  saņēmis desmitiem miljonu latu vērtas summas no uzņēmējiem un atmazgājis caur kompānijām Austrumeiropā, nav savākti pietiekami daudz pierādījumu, tāpēc viņam netiks izvirzītas apsūdzības naudas atmazgāšanā.

Ja Lībermans tiks atzīts par vainīgu izvirzītajās apsūdzībās nopietni cietīs viņa politiskā karjera, jo deputātiem, kas atzīti par vainīgiem noziegumos, kas Izraēlas likumdošanā raksturoti kā "morāla nekrietnība", ir jānoliek deputāta mandāts un septiņus gadus ir liegta iesaiste politikā.

Lībermans iepriekš pauda cerību, ka lieta pret viņu tiks atrisināta līdz 22.janvārim, kad Izraēlā paredzētas parlamenta vēlēšanas, un viņš tajās varēs kandidēt. 54 gadus vecais Lībermans  vada nacionālistisko partiju "Yisrael Beitenu" ("Izraēla ‒ mūsu mājas"), kurai vēlēšanās būs kopīgs saraksts ar premjerministra Netanjahu partiju "Likud" ("Konsolidācija").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!