Foto: Reuters/Scanpix
Irāna gatavojas pazemes kodolizmēģinājumam ar vienas kilotonnas jaudu jau 2012. gadā, atsaucoties uz Izraēlas ziņu portālu "DEBKA", kas specializējas drošības, militārās politikas un izlūkošanas sfērā, vēsta ziņu aģentūra"Itar-Tass".

Saskaņā ar "DEBKA" datiem pašlaik lielā slepenībā izbūvē nepieciešamās pazemes telpas. Pēc Izraēlas speciālistu datiem, izmēģinājumi līdzināsies 2006.gadā Ziemeļkorejā notikušajiem.

Tikmēr, atsaucoties uz diplomātiskiem avotiem Briselē, "Itar - Tass" ziņo, ka Eiropas Savienība ārlietu ministriju vadītāju sanāksmē 23. janvārī noteiks embargo Irānas naftai. 27 Eiropas Savienības valstis ir saskaņojušas lēmumu par aizlieguma ieviešanu un tas tiks apstiprināts tikšanās laikā, pastāstījis diplomāts.

Eiropas Savienība importē 40% Irānas naftas. Tā tiek piegādāta pa jūras ceļiem, pārsvarā caur Itāliju, Spāniju un Grieķiju.

Jau ziņots, ka Irānu nesatrauc tas, ka Eiropas Savienība (ES) varētu noteikt embargo naftas importam no Irānas, 5. janvārī paziņoja Irānas ārlietu ministrs Ali Akbars Salehi. Kopš islāma revolūcijas Irānā 1979.gadā pret šo valsti regulāri tiek noteiktas dažādas sankcijas.

1.janvārī Irānas Atomenerģijas organizācija paziņoja, ka Irānas zinātnieki ir izmēģinājuši pirmo kodoldegvielas stieni, kas ražots Irānā no šajā valstī iegūta urāna.

Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt savu urāna bagātināšanas programmu. ASV prezidents Baraks Obama sestdien parakstīja likumu, ar kuru noteiktas jaunas sankcijas pret Irānas centrālo banku un finanšu sektoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!