Foto: AFP/Scanpix
Izraēlā otrdien notikušajās Kneseta (parlamenta) vēlēšanās pašreizējā valdošā labējā koalīcija ir nepārliecinoši uzvarējusi, ļaujot premjerministram Benjaminam Netanjahu palikt amatā, bet otrajā vietā negaidīti izvirzījusies jauna centriska partija, liecina vēlēšanu rezultāti pēc 99,5% balsu saskaitīšanas.

Saskaņā ar šiem rezultātiem labējās partijas ieguvušas 60 deputātu mandātus, un tikpat daudz mandātu ieguvušas kreisās un centriskās partijas, trešdien paziņoja Centrālā vēlēšanu komisija.

Netanjahu partijas "Likud" ("Konsolidācija") un kriminālapsūdzību dēļ demisionējušā ārlietu ministra Avigdora Lībermana partijas "Yisrael Beitenu" ("Izraēla - mūsu mājas") kopīgais labējais saraksts ir ieguvis no 31 deputātu mandātu. Līdzšinējā parlamentā šim sarakstam bija 42 mandāti.

Otrajā vietā ar 19 mandātiem negaidīti nokļuvusi centriskā partija "Yesh Atid" ("Ir nākotne"), kuru 2012.gada aprīlī nodibināja bijušais televīzijas žurnālists Jairs Lapids. Kreisi centriskā Darba partija ar 15 mandātiem ir trešajā vietā.

Reaģējot uz šiem rezultātiem, Netanjahu solīja veidot jaunu valdošo koalīciju, kas būtu "cik vien iespējams plaša". Viņš paziņoja, ka jaunās valdības pirmā prioritāte būs "neļaut Irānai iegūt kodolieročus".

Netanjahu arī piezvanīja Lapidam, aicinot pievienoties šai koalīcijai. "Mums ir iespēja izdarīt labas lietas Izraēlai. Vēlēšanu kampaņa ir mums aiz muguras, un mēs tagad varam koncentrēties uz darbību visas Izraēlas labā," sacīja Netanjahu šajā telefonsarunā.

Vēlēšanu iznākums ir nodrošinājis 49 gadus vecajam Lapidam noteicošu lomu jaunās valdības veidošanā.

"Es aicinu politiskos līderus sadarboties ar mani un kopīgi veidot visplašāko iespējamo valdību, kurā būtu mērenie elementi no kreisajiem un labējiem, lai panāktu reālas pārmaiņas," Lapids sacīja reportieriem savas vēlēšanu kampaņas štābā Telavivā.

Izraēlas armijas radio atzina, ka Netanjahu nāksies piedāvāt Lapidam vienu no trim svarīgākajiem ministru portfeļiem - aizsardzības, ārlietu vai finanšu.

Laikraksta "Haaretz" ievadrakstu veidotājs Josi Verters piekrita, ka Lapids kļuvis par "svarīgāko spēlētāju politiskajā sistēmā". "Tā kā viņš neuzskata, ka varētu kļūt par premjerministru, .. viņam ir jāizvēlas: vai nu kļūt par opozīcijas līderi, vai par ietekīgāko ministru trešajā Netanjahu valdībā," rakstīja Verters.

Netanjahu dabiski sabiedrotie ir labējās reliģiozās partijas. No tām Naftali Beneta vadītā galēji labējā nacionālistiski reliģiozā partija " HaBayit HaYehudi " ("Jūdu mājas") ieguvusi 11 mandātus, bet ultraortodoksālo jūdaistu partijas "Shas" ("Toras sargi") un "Yahadut HaTorah HaMeukhedet " ("Apvienotais Toras jūdaisms") ieguvušas attiecīgi 11 mandātus un septiņus mandātus.

Bijušās ārlietu ministres Cipi Livni izveidota jauna centriska partija "HaTnuah" ("Kustība") ieguvusi sešus mandātus, kreisā partija "Meretz" ("Enerģija") - sešus mandātus, bet centriskā partija "Kadima" ("Uz priekšu") - divus mandātus. Trīs galvenās arābu partijas, kas ir kreisi centriskas, ieguva 12 mandātus.

63 gadus vecais Netanjahu ir premjera amatā kopš parlamenta vēlēšanām 2009.gadā. Viņš bijis premjers arī no 1996. līdz 1999.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!