Foto: AP/Scanpix

Japānā sestdien apturēts pēdējais aktīvais kodolreaktors. Pirmo reizi 40 gadu laikā Japāna paliek bez atomelektrostaciju (AES) ražotās kodolenerģijas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Trešais Tomari AES kodolreaktors Hokaido prefektūrā apturēts plānotai apkopei. Šim notikumam par godu Tokijas ielās devušies simtiem cilvēku ar plakātiem, cerot, ka tas būs atomenerģijas perioda beigas Japānā.

Kodolreaktoru apturēšana draud ar enerģijas deficītu valstī, kur pirms traģiskās Fukušimas AES avārijas pagājušajā gadā kodolenerģijas apjoms sasniedza 30% no valstī saražotās elektroenerģijas. Kopš AES tiek slēgtas, ir pieaudzis fosilā kurināma imports valstī un tiek iedarbinātas vecas elektrostacijas.

Valsts kodolreaktoru apturēšana sākta pēc Fukušimas AES katastrofas, kas notikusi zemestrīces un cunami dēļ pagājušā gada martā. Visiem reaktoriem tagad jāiziet pārbaudes un testi, lai noteiktu to drošību zemestrīces un cunami gadījumā. Bez tam atļauju palaist rektorus var dot vietējās pašvaldības. Pārbaudes izturējuši un atzīti par drošiem pagaidām ir divi reaktori Ohi AES, bet vietējās amatpersonas vēl nav devušas savu atļauju to darbības atsākšanai.

Jau ziņots, ka Japānā pagājušā gada 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Zemestrīces un tai sekojošo cunami dēļ gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!