Foto: AP/Scanpix

Japāna paziņojusi, ka atvieglos sankcijas pret Ziemeļkoreju. Tas notiek laikā, kad Tokija cenšas atgūtu savus pilsoņus, kurus Ziemeļkoreja nolaupīja 20. gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, ziņo raidsabiedrība BBC.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe paziņoja, ka Japāna atcels daļu sankciju, kas ir piemērotas pašreizējās sarunās par Ziemeļkorejas nolaupītajiem pilsoņiem. Abe sacīja, ka tas ir "tikai sākums" ceļā uz problēmu atrisināšanu.

Japānas pilsoņus Phenjana nolaupīja  20. gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, lai saviem spiegiem apmācītu japāņu valodu un kultūru.

Ziemeļkoreja apgalvo, ka nolaupītos pilsoņus ir atgriezusi dzīvus. Japāna to apstrīd, jo uzskata, ka patiesībā nolaupīto skaits ir lielāks, nekā atklāj Ziemeļkoreja.

Šis ir viens no galvenajiem strīda iemesliem starp valstīm, kuru starpā nav diplomātisku attiecību. Japānas premjerministrs norāda, ka šis problēmjautājums ir viena no viņa galvenajām prioritātēm.

Japāna un Ziemeļkoreja maijā vienojās atsākt dialogu, un jau ir notikušas vairākas sarunas kārtas, pēdējā saruna norisinājās šonedēļ Pekinā.

Valdības avoti ziņo, ka Ziemeļkoreja piekrita Nacionālās aizsardzības komisijas sēdēs pārskatīt nolaupīšanas gadījumu.

Japāna ir noteikusi savas sankcijas pret Ziemeļkoreju, kas ir nodalītas no Apvienoto Nāciju Organizācijas sankcijām par kodolieroču un raķešu izmēģinājumiem. Japānas sankcijas skar naudas pārskaitījumus un ceļošanas aizliegumu, kā arī aizliegumu Ziemeļkorejas kuģiem iebraukt Japānas ostās.

Jau iepriekš Ziemeļkoreja atzinās 13 Japānas pilsoņu nolaupīšanā. Piecus no tiem atbrīvoja 2002. gadā, bet vēlāk atbrīvoja viņu bērnus. Par pārējiem astoņiem Phenjana apgalvo, ka viņi ir miruši.

"Delfi" jau rakstīja, ka kāda Japānā nolaupīta sieviete trīs gadus mācīja valodu un izturēšanos Ziemeļkorejas aģentei, kura 1987. gadā spridzināja Dienvidkorejas pasažieru lidmašīnu. Par šo un citiem Ziemeļkorejas uzbrukumiem var lasīt šeit. 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!