Foto: AFP/Scanpix

Japāna paziņojusi, ka nemaksās teroristiskās organizācijas "Islāma valsts" (IS) pieprasītos 200 miljonus ASV dolāru, lai panāktu tās pavalstnieku atbrīvošanu. Džihādisti savā video pārraidē iepriekš solīja divus saņemtos japāņu ķīlniekus nogalināt piektdien, ja nauda netiks pārskaitīta.

Japānas premjers Šinzo Abe ceturtdien telefoniski Lielbritānijas premjeram Deividam Kameronam vēlreiz apstiprinājis, ka valsts turēsies pie savas apņemšanās nemaksāt izpirkuma maksas teroristiem.

"Valdība dara visu iespējamo, un dzīvību glābšana ir tās galvenā prioritāte," norādījis valdības pārstāvis Jošihide Suga. Vienlaikus viņš atzinis, ka valdībai nav izdevies sazināties ar teroristiem, lai pārrunātu ķīlnieku atbrīvošanu.


Jau ziņots, ka IS kaujinieki šonedēļ izplatīja video, kurā draud nogalināt divus japāņu ķīlniekus, ja Japāna nesamaksās izpirkuma maksu.

Video redzams, kā džihādistu kaujinieks kritizē Japānu par palīdzību  citām valstīm cīņā pret IS. Viņš sola nogalināt divus islāmistu gūstā  saņemtos japāņus, ja 72 stundu laikā netiks samaksāta izpirkuma nauda 200 miljonu ASV dolāru jeb aptuveni 173 miljonu eiro apmērā.

Japānas premjers Šinzo Abe tobrīd pārtrauca sešu dienu vizīti Tuvajos Austrumos, lai "palīdzētu atrisināt ķīlnieku krīzi".

Vēl sestdien savas runas laikā Kairā viņš norādīja, ka nemilitārā palīdzībā reģionam ir nepieciešami
aptuveni 2,5 miljardi ASV dolāru, no kuriem 200 miljoniem nepieciešami nemilitārais palīdzībai valstīm, kuras cīnās ar IS.

Abe skaidroja, ka pasaule cietīs neizmērojamus zaudējumus, ja terorisms reģionā izplatīsies.

Jau līdz šim "Islāma valsts" ķīlniekus izmantojusi kā propagandas instrumentus. Organizācijas kaujinieku taktika īstenot masu nogalināšanas un publiskas galvu nociršanas žurnālistiem, pretinieku
karavīriem un citiem pasaulē izraisījušas sašutumu un veicinājušas ASV vadītas koalīcijas militārās misijas izveidošanu.

Šobrīd IS pārvalda milzīgas teritorijas Irākas un Sīrijas valstu robežās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!