Foto: F64
Ar jauno A(H1N1) gripu varētu saskarties ap 20% Eiropas iedzīvotāju un tā var kļūt par dominējošo gripas paveidu, tāpēc Eiropas Komisija (EK) plāno rīkot vienotu vakcīnu iepirkumu, lai palīdzētu arī trūcīgāko valstu iedzīvotājiem, žurnālistus no Latvijas trešdien informēja EK Veselības apdraudējuma nodaļa.

Jau 19 Eiropas Savienības dalībvalstis ir sākušas vakcinācijas kampaņu, taču Latvijā un vēl astoņās ES valstīs vakcīna nav pieejama. Taču ES ir nākusi klajā ar kopīgu iepirkuma konkursu vakcīnām, tādā veidā palīdzot tām valstīm, kuras krīzes dēļ vakcīnu iegādāties nevar, informēja EK Veselības apdraudējuma nodaļas pārstāvis.

EK norāda, ka katra valsts pati var izvēlēties, kuru no pašreiz trīs akceptētajām vakcīnām iegādāties, tāpat katras valsts pašas ziņā ir, vai laist vakcīnu brīvajā tirgū, ļaujot katram iedzīvotājam pašam izlemt - vakcinēties vai nē.

Kopā pasaulē pret šo gripu ir vakcinējušies jau 65 miljoni cilvēku, pieci miljoni no tiem Eiropā. EK noliedz pasaules presē izskanējušo viedokli, ka šī gripa ir mārketinga triks, uzsverot, ka no tās ir miruši daudzi cilvēki.

Skaidrojot savu veikumu jaunās gripas apkarošanā, EK pārstāvji trešdien norādīja, ka notiek tās izplatības apzināšana, uzraudzība, informācijas apmaiņa starp ES dalībvalstīm, pasākumu koordinēšana un sabiedrības informēšana.

EK norāda, ka jaunā gripa reģistrēta 207 pasaules valstīs un no tās miris 8651 cilvēks. Vissmagāk tā var skart grūtnieces, mazus bērnus un cilvēkus ar hroniskām slimībām, sevišķi sirds slimniekus, astmas slimniekus un tos, kuri sirgst ar liekā svara izraisītām saslimšanām.

Jaunā gripa ir cūku, putnu un cilvēku mikrobu mutācija, un tāpēc, ka tas ir jauns gripas paveids, speciālisti to dēvē par gripas pandēmiju. EK Veselības apdraudējuma nodaļā gan norāda, ka nav korekti jauno vīrusu saukt par "cūku gripu".

"Smagākais saslimšanas gadījums ar jauno gripu ir smagāks par smagu saslimšanas gadījumu ar parasto sezonālo gripu," jautāts par parastās un jaunās gripas atšķirībām, ar kalambūru atbildēja EK Veselības apdraudējuma nodaļas pārstāvis.

Jaunā gripa ir bīstama arī tādēļ, ka tās izplatības reģions ir loti plašs un inficēšanās ir vienkārša, kaut vai sabiedriskajā transportā sakaroties ar slimu cilvēku. Tāpēc EK uzsver, ka drošākais aizsardzības veids ir vakcinācija, īpaši riska grupām.

Gripa varētu pierimt aprīlī, paredz EK pārstāvis, uzsverot, ka droši gan to neviens prognozēt nevarot.

Jau vēstīts, ka Latvijā jaunā gripa ir prasījusi jau deviņu cilvēku dzīvību un daudzās Latvijas pilsētās gripa sasniegusi epidēmijas līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!