Foto: AFP/Scanpix
Ziemeļkorejā ir vajadzīgas reformas, lai novērstu tās ekonomikas krahu, bet šīs reformas novedīs līdz Phenjanas staļiniskā režīma sabrukumam, prognozē jaunā Ziemeļkorejas vadītāja Kima Čenuna vecākais brālis Kims Čennams.

Kima Čennama izteikumi ir ietverti Japānas žurnālista Jodzji Gomi grāmatā "Mans tēvs Kims Čenirs un es", kuru piektdien publicēs Japānas izdevniecība "Bungeishunju". Tās pamatā ir intervijas un elektroniskā pasta sarakste.

Kims Čenuns kļuva par Ziemeļkorejas vadītāju pēc tam, kad 17.decembrī nomira līdzšinējais valsts vadītājs – viņa un Kima Čenuna tēvs Kims Čenirs.

"Ziemeļkoreja ir ļoti nestabila. Mans tēvs pārvaldīja valsti ar armijas atbalstu, bet armijas vara ir kļuvusi pārāk stipra. Ja [valsts vadītāja amata] nodošana būs neveiksmīga, tad armija noteikti iegūs reālo varu," Kims Čennams sacīja Gomi, kurš viņu pērn intervēja Ķīnas īpašajā administratīvajā rajonā Makao.

Gomi apgalvo, ka izveidojis attiecības ar Kimu Čennamu pēc viņu satikšanās Pekinā 2004.gadā.

Kims Čennams atzīst, ka Ziemeļkorejas valsts kontrolētā ekonomika ir radījusi dilemmu režīmam. "Ir acīmredzami, ka ekonomika sabruks bez reformām, bet reformas novedīs līdz režīma sabrukuma krīzei," teikts intervijā, kuru viņš sniedzis jau pirms tēva nāves.

Kims Čennams arī apgalvo, ka viņa nepieredzējušais pusbrālis Kims Čenuns būs tikai simbols, kuru valdošā elite saglabās, lai paliktu pie varas.

"Jebkurš cilvēks ar normālu domāšanu atzītu par grūtu paciest [valsts vadītāja amata] pārmantošanu trijās paaudzēs," sacīts Kima Čennama e-pasta vēstulē, kas nosūtīta 3.janvārī. Viņš apšaubīja, ka Kims Čenuns, kurš tikai divus gadus ticis gatavots šā amata pārņemšanai, spēs mantot "absolūtu varu". "Domājams, ka pastāvošā varas elite pārņems mana tēva varu, saglabājot jauno amata mantinieku kā simbolu," pieļauj Kims Čennams.

Kims Čennams daudzus gadus dzīvo faktiskā trimdā Makao pēc attiecību pasliktināšanās ar tēvu. 2010.gadā Kims Čenirs par savu pēcteci izvēlējās Kimu Čenunu.

Kims Čennams nav tieši atbildējis uz jautājumiem, vai viņš decembrī apmeklēja sava tēva bēres un piemiņas ceremoniju. Japānas mediji gan ziņoja, ka viņš pēc ziņas par tēva nāvi apmeklējis Phenjanu.

Gomi atzina par iespējamu, ka Kims Čennams varētu kļūt par Ziemeļkorejas vadītāju ar Ķīnas atbalstu. Pekinu satrauc varbūtība, ka Ziemeļkorejas režīma sabrukums izraisītu šīs valsts izbadējušos iedzīvotāju masveida bēgšanu uz Ķīnu un kodolkrīzi Korejas pussalā.

"Ķīnas puse ir viņu [Kimu Čennamu] aizsargājusi. Ja Kima Čenuna režīms sabruktu, [Ķīna] plāno nosūtīt viņu uz Phenjanu un padarīt par nākamo valsts vadītāju," sacīja Gomi, kurš strādā Japānas laikrakstā "Tokyo Shimbun" un agrāk darbojās Pekinā un Seulā.

Gomi piebilda, ka nolēmis laist klajā šo grāmatu jau tagad, neraugoties uz Kima Čennama prasībām atlikt tās publicēšanu uz vēlāku laiku.

Jau ziņots, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs miris pagājušā gada 17. decembrī. Oficiālā Korejas Centrālā ziņu aģentūra (KCNA) ziņoja, ka Kims "miris no lielas garīgas un fiziskas piepūles", un aicināja tautu sekot viņa jaunākajam dēlam un amata mantiniekam Kimam Čenunam, kurš ir aptuveni 28 gadus vecs. Kims Čenuns 2010.gada septembrī tika izraudzīts par nākamo valsts vadītāju, lai gan viņam ir mazs atbalsts armijā un nav nekādas militāras pieredzes.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!