Foto: EPA/LETA
Lai arī 2014. gada rudenī bijušajam "Jukos" vadītājam Mihailam Hodorkovskim vajadzētu iznākt brīvībā, Krievijas prezidenta Vladimira Putina oponentam sakarā ar no "Jukos" lietas izdalītu krimināllietu draud brīvības atņemšana vēl uz septiņiem gadiem.

"Interfax", atsaucoties uz kāda anonīma avota sniegtu informāciju, pirmdien ziņo, ka apsūdzības Hodorkovskim varētu tikt celtas saistībā ar krimināllietu, kura vēl 2006. gadā izdalīta no "Jukos" lietas.

Tā dēvētā "trešā" lieta esot ierosināta saskaņā ar Kriminālkodeksa pantu, kas paredz kriminālatbildību par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Par šajā pantā minētajiem nodarījumiem vainīgos var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem un naudas sodu 1 miljona rubļu apmērā.

Jaunā krimināllieta ierosināta par naudas atmazgāšanu, kuru, saskaņā ar izmeklētāju versiju, bijušie "Jukos" vadītāji nolaupījuši uzņēmumam 2005. gadā. Izmeklētāji uzskatot, ka šī nauda daļēji izmantota, lai finansētu kādas likumdošanas iniciatīvas, kas ļāvušas Hodorkovskim izvairīties no 22 gadus ilgas brīvības atņemšanas.

Proti, par no "Jukos" it kā nozagto naudu finansēta kriminālkodeksā noteikto sankciju "mīkstināšana", kā rezultātā Horokovskim piespriests "tikai" trīspadsmit gadus ilgs cietumsods.

Hodorkovskis atrodas ieslodzījumā jau kopš 2003.gada.

Krievijas ģenerālprokurora vietnieks Aleksandrs Zvjagincevs "Interfax" paziņojis, ka patlaban tiek izmeklētas vairākas ar Hodorkovski saistītas krimināllietas "ar labu tiesas perspektīvu". Tomēr, kā vēsta "Interfax", Hodorkovska statuss šajās lietās pagaidām vēl nav noteikts. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!