Meksikā turpinās viena no pasaulē ietekmīgākajiem narkobaroniem Hoakina Gusmana jeb "El Chapo" medības – viņš nedēļas nogalē izbēga no augstākā drošības līmeņa cietuma Altiplano.

Meksikas varasiestādes par informāciju, kas palīdzētu notvert bīstamo noziedznieku - Sinaloa karteļa vadītāju, izsludinājušas 60 miljonu peso (3,4 miljoni eiro) atlīdzību.

Foto: Reuters/Scanpix

Garš tunelis ar motociklu uz sliedēm

Cietuma sargi bēgšanu atklāja sestdienas naktī, kad narkobarons aizdomīgi ilgi aizkavējās dušās, ziņoja ārvalstu mediji.

Pārbaudot ieslodzītā kameru, grīdā tika atklāts caurums. Tajā ievietotās trepes veda uz desmit metrus dziļu un 1,5 kilometrus garu tuneli.

Tā ir garākā pazemes eja, kas jebkad pasaulē radīta bēgšanai no cietuma. Tuneļa otrs gals beidzās tukšā un nepabeigtā ēkā lauka vidū.

Foto: AFP/Scanpix

Kā redzams videoierakstā, ēkā ir ar segām aizsegti logi, neliela virtuve, ledusskapis un gulta.

Pats tunelis ir aprīkots ar ventilāciju, skābekļa baloniem un kāpnēm. Tajā atradies pat braukšanai pa sliedēm piemērots motocikls, kas izmantots izrakto zemju transportēšanai, raksta raidsabiedrība RT.

Foto: AFP/Scanpix

Nav pirmā bēgšana

Šī Gusmanam, kurš Altiplano cietumā atradās kopš 2014. gada februāra, kad viņu aizturēja karavīri, nav pirmā bēgšana no stingra drošības režīma ieslodzījuma vietas.

Foto: arests 2014. gadā

Foto: Reuters/Scanpix

2001. gadā viņš izbēga no cietuma, paslēpjoties netīras veļas ratiņos. Plānu realizēt palīdzēja uzpirkti sargi.

Tagad notiek plaša mēroga meklēšana un cietuma amatpersonu nopratināšana, svētdien preses konferencē paziņoja Nacionālās drošības komisārs Monte Alehandro Rubido.

"Ja viņš netiks noķerts nākamo 48 stundu laikā, viņš pilnībā atgūs kontroli pār Sinaloa karteli," aģentūrai AFP skaidro atvaļināts ASV Narkotiku apkarošanas administrācijas starptautisko operāciju vadītājs Maiks Vigils.

Foto: Reuters/Scanpix

"Ja viņam izdosies tikt līdz Sinaloa, savam dzimtajam štatam, un nonākt kalnu reģionā, viņu noķert būs ļoti grūti, jo viņu aizsargā vietējie iedzīvotāji," skaidro Vigils.

"El Chapo" (Īsais) tiek uzskatīts par vienu no pasaules ietekmīgākajiem organizētās noziedzības grupējumu vadoņiem. Līdz viņa arestam 2014. gadā ASV Valsts kase viņu uzskatīja par "pasaules ietekmīgāko narkotiku tirgotāju".

Sinaloa kartelis ASV ievedis miljardiem dolāru vērtu kokaīnu, marihuānu un metamfetamīnu. Grupējums arī iesaistījies brutālā karā ar citām Meksikas narkobandām par kontrabandas maršrutiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!