Foto: AFP/Scanpix

Protestētāji Ēģiptes galvaspilsētā Kairā pirmdienas vakarā aizdedzināja prezidenta vēlēšanu otrās kārtas kandidāta ekspremjera Ahmeda Šafika vēlēšanu kampaņas štābu, ziņoja Ēģiptes telekanāli.

Uzbrukums atvaļinātā gaisa spēku maršala Šafika kampaņas štābam notika dažas stundas pēc Ēģiptes vēlēšanu komisijas paziņojuma, ka otrajā kārtā sacentīsies viņš un islāmiskās Brīvības un taisnības partijas priekšsēdētājs Mohameds Morsi.

Policija paziņoja, ka ir aizturēti astoņi šajā uzbrukumā aizdomās turētie netālu no Šafika vēlēšanu štāba, kas ierīkots villā Kairas Doki rajonā.

Pirms šī uzbrukuma apmēram 1000 demonstrantu sapulcējās Tahrira laukumā, protestējot pret Šafika iekļūšanu otrajā kārtā. Daži no protestētājiem pēc uzbrukuma atgriezās Tahrira laukumā un nometa uz ielas Šafika vēlēšanu kampaņas lapiņas, kuras bija savākuši viņa štābā. Daudzi no viņiem izrādījās otrajā kārtā neiekļuvuša kreisa kandidāta atbalstītāji.

Netika ziņots, ka uzbrukumā Šafika štābam kāds būtu ievainots, un ugunsdzēsēji paziņoja, ka ugunsgrēks drīz ticis ierobežots.

Viens no Šafika kampaņas pārstāvjiem, kurš uzbrukuma laikā bija viņa štābā, sacīja, ka uzbrucēji aizdedzinājuši garāžu, kurā atradās kampaņas literatūra.

Pirmajā vēlēšanu kārtā 23. un 24.maijā Morsi ieguvis 24,3% balsu, bet Šafiks - 23,3% balsu. Savu izvēli pirmajās prezidenta vēlēšanās pēc Mubaraka režīma gāšanas izdarīja 46% no 50 miljoniem balsstiesīgo valsts iedzīvotāju.

Otrajā vēlēšanu kārtā, kuras datums gan vēl nav zināms, bet gaidāms, ka tā notiks 16. un 17.jūnijā, vēlētājiem būs grūti izdarīt izvēli, jo daudzi nevēlas islāmistu režīmu, bet nevēlas arī armijas atbalstīta autoritāra režīma atgriešanos. Šafiks bija pēdējais premjerministrs gāztā prezidenta Hosnī Mubaraka režīma laikā.

Kopumā pirmajā vēlēšanu kārtā pagājušajā nedēļā uz valsts vadītāja amatu pavisam pretendēja 12 kandidātu.

Trešajā vietā ierindojās panarābu kreisais politiķis Hamdīns Sabahi ar 20,4% balsu, bet islāmists Abdelmoneims Abulfutuhs ieguva 17,2% balsu. Bijušais Arābu līgas ģenerālsekretārs Amrs Musa ieguva 10,9% vēlētāju atbalsta. Visi trīs šie politiķi apstrīdēja vēlēšanu pirmās kārtas rezultātus, bet sešu tiesnešu veidotā vēlēšanu komisija to noraidīja.

Bijušais Musulmaņu brālības biedrs Abdulfutuhs pagaidām ir vienīgais no 12 kandidātiem, kas paziņojis, ka neatzīst vēlēšanu pirmās kārtas rezultātus, apgalvojot, ka notikusi balsu pirkšana un ne visu kandidātu pārstāvjiem ticis atļauts piedalīties balsu skaitīšanā.

Otrās kārtas rezultātus paredzēts paziņot 21.jūnijā.

Jaunievēlētajam prezidentam nodos varu bruņoto spēku Augstākā padome, kas pārņēma varu Ēģiptē pagājušā gada februārī, kad tautas masu protestos tika gāzts autoritārais prezidents Hosni Mubaraks. Jaunais parlaments sāka darbu šā gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!