ASV prezidents Džordžs Bušs 5.15 pēc Latvijas laika teica televīzijas uzrunu tautai, kurā paziņoja, ka pavēlējis sākt karu pret Irāku, lai atbruņotu tās režīmu. (pēdējoreiz papildināts 8:49)
Diskusija par Latvijas nostāju pret ASV plāniem Irākā

Ceturtdienas rītā notikušie ASV gaisa uzlidojumi Irākai bijuši mērķēti uz vadības un komandcentriem, un ja tie būs veiksmīgi, tie var "radikāli" izmainīt kara raksturu, paziņoja ASV armijas preses pārstāvis.

"Uzlidojumi tiek raksturoti kā "galvas nociršana", kuru mērķis ir vadības un komandcentri. Ja tie ir veiksmīgi, tas radikāli izmainīs veidu, kā mēs rīkosimies," paziņoja ASV pulkvedis Kriss Hjūss.

Ap 8.00 CNN pārraidīja Irākas informācijas ministra vēstījumu presei, kurā tas nosauc ASV par kara noziedzniekiem, atgādina, ka starptautiskā sabiedrība nav ASV pusē un paredz, ka iebrucēji tiks satriekti.

Ap 7.30 Irākas TV uzstājās Sadams Huseins, atsaucoties uz Allāhu un aicinot irākiešus aizstāvēt savu dzimteni.

ASV un Lielbritānijas spēki vēl nav saņēmuši pavēles sākt sauszemes uzbrukumu Irākai, taču ir tam gatavi, paziņoja Lielbritānijas armijas preses pārstāvis pulkvedis Kriss Vernons.

ASV armijas preses pārstāvis majors Deivids Andersens sacīja, ka viņš pašreiz nevar dot apstiprinājumu par sauszemes aktivitātēm. Aculiecinieki saka, ka Kuveitas un Irākas robežas rajonā, kur sapulcināti tūkstošiem ASV un Lielbritānijas karavīru, valda klusums.

Ap 7.18 intervijā CNN kapteinis Kleijs Laeils no Ziemeļkuveitas uz jautājumu, ko darīs kareivji, ja irākieši izmantos civiliedzīvotājus kā aizsegu militāriem mērķiem, atbildēja, ka armija centīsies savas darbības veikt tā, lai neciestu civiliedzīvotāji.

Ap 6.30 pēc Latvijas laika CNN, atsaucoties uz ASV militārajām amatpersonām ziņo par apmēram "pāris dučiem" raķešu, kas izšautas no kuģiem.

Savukārt Losandželosā policija, lietojot stekus, izrēķinās ar miera aktīvist demonstrācijām, ziņo CNN.

Buša uzruna ilga nedaudz vairāk kā četras minūtes. Bušs solīja, ka Irāka tiks atbruņota un tās prezidents Sadams Huseins gāzts "plašā un saskaņotā kampaņā".

"Mani līdzpilsoņi, šajā stundā amerikāņu un koalīcijas spēki ir sākuši militārās operācijas Irākas atbruņošanai, tās tautas atbrīvošanai un pasaules aizstāvēšanai no smagām briesmām," sacīja Bušs.

"Pēc manas pavēles koalīcijas spēki ir sākuši dot triecienus izraudzītiem militāras nozīmes mērķiem, lai grautu Sadama Huseina spējas karot," teica Bušs. "Tās ir pirmās stadijas plašā un saskaņotā kampaņā," viņš piebilda.

Bušs arī apgalvoja, ka Sadams mēģinās izmantot dzīvos vairogus, to skaitā sievietes un bērnus, savu bruņoto spēku aizsardzībai.

"Sadams Huseins ir novietojis Irākas karaspēku un iekārtas civilos rajonos, mēģinot izmantot nevainīgus vīriešus, sievietes un bērnus par vairogiem paša armijas aizsardzībai, un tā ir galēja zvērība pret savu tautu," sacīja Bušs. "Šajā konfliktā Amerika sastopas ar ienaidnieku, kuram nav nekādas cieņas pret kara konvencijām vai morāles noteikumiem," viņš piebilda.

Irākas galvaspilsētā Bagdādē ceturtdien bija dzirdamas gaisa trauksmes sirēnas, vairāki sprādzieni, pāri lidojošas lidmašīnas un pretgaisa aizsardzības ieroču uguns, ziņoja Kataras satelīttelevīzija "Al-Jazeera" un aģentūra "Reuters".

Gaisa trauksmes sirēnas bija dzirdamas ap pulksten 5.35 (4.35 pēc Latvijas laika), ziņoja "Al-Jazeera".

"Reuters" korespondents no Bagdādes centra ziņoja, ka dzirdējis divus vai trīs sprādzienus dienvidu priekšpilsētās un pēc tam vēl līdzīgu skaitu sprādzienu ap pulksten 5.30 (4.30 pēc Latvijas laika).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!