Foto: AFP/Scanpix
Afganistānas prezidents Hamids Karzai piedraudējis pāriet talibu pusē, ja Rietumvalstu partneri nepārstās piespiest viņu īstenot reformas.

Kā vēsta izdevums "The Times of India", ar šādu paziņojumu Karzai nācis klajā sestdien, aiz slēgtām durvīm tiekoties ar dažiem parlamentāriešiem.

Pēc afgāņu likumdevēju viedokļa, Karzai vārdi būtu jāuztver kā hiperbola, taču prezidenta izteikumi liecina par viņa pieaugošo tendenci konfliktēt ar Rietumu atbalstītājiem.

Turklāt remarka par kustību "Taleban" izskanējusi vien dažus mēnešus pēc tam, kad Karzai apsūdzējis ārvalstniekus pagājušajā gadā notikušo vēlēšanu falsifikāciju organizēšanā.

Kā pastāstīja deputāts Faruks Marenai, kurš afgāņu parlamentā pārstāv austrumu provinci Nangarhāru, sestdienas uzstāšanās laikā Karzai brīdinājis, ka ārvalstu iejaukšanās dēļ Afganistānas iekšlietās talibu sacelšanos drīz varēs vērtēt nevis kā protestu pret likumīgi ievēlēto varu, bet gan kā pretošanos okupantiem.

Baltā nama pārstāvis Roberts Gibss pirmdien izteicis bažas par šādu afgāņu līdera vēstījumu.

Tikmēr afgāņu parlamentārieši uzskata, ka Karzai izteikumu mērķis ir panākt konservatīvo politiķu un talibu atbalstītāju simpātijas. Viņš nebaidoties zaudēt Vašingtonas atbalstu, jo ASV pašas ir ieinteresētas klātbūtnē Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!