Foto: Reuters/Scanpix

Afganistānas prezidents Hamids Karzajs sestdien paziņoja, ka pašnāvnieka spridzinātāja uzbrukums, kurā šonedēļ tika ievainots valsts izlūkošanas dienesta priekšnieks, bija izplānots kaimiņvalstī Pakistānā.

Karzajs solīja, ka lūgs Pakistānas vadībai sniegt atbildes par notikušo, lai gan atklāti nevainoja Islāmabadu par ceturtdien notikušo uzbrukumu Asadullam Halidam, norādot, ka islāmistu kaujinieku grupējums "Taleban", kas uzņēmās atbildību par uzbrukumu", nevarētu sarīkot sprādzienu "bez lielāku roku iesaistes".

"Taleban" uzņēmās atbildību par uzbrukumu Afganistānas Nacionālās drošības direkcijas vadītājam, kas tika īstenots uzbrucējam izliekoties par talibu miera sūtni, bet aktivizējot apakšveļā paslēptu bumbu.

"Zinām, ka tas, kas vīrietis ieradās kā viesis, lai tiktos ar Asadullu Halidu, bija no Pakistānas. Zinām to droši. Tas ir skaidrs," žurnālistiem apliecināja Karzajs, paskaidrojot, ka uzbrukums tika izplānots Pakistānas dienvidrietumu pilsētā Kvetā. "Rosināšu šo jautājumu sarunās ar Pakistānu," Paziņoja Afganistānas prezidents.

Viņš norādīja, ka uzbrukums bija "pilnībā profesionāls un inženieriski izstrādāts". Karzajs pauda pārliecību, ka "Taleban" "nespēj īstenot tādus uzbrukumus" un tajā ir iesaistītas "lielākas rokas".

Uzbrukumā ievainotais Halids ārstējas ASV vadītā militārajā slimnīcā ārpus Kabulas, un viņa veselības stāvoklis tiek raksturots kā stabils.

Izlūkdienests piektdien paziņoja, ka Nacionālās drošības direkcijas vadītāju ievainoja uzbrukumā, kurā "sprāgstvielas prasmīgi bija ievietotas uzbrucēja apakšbiksēs un ap pašnāvnieka spridzinātāja ģenitālijām".

Afganistānas prezidents Hamids Karzajs augustā izvirzīja Halidu Nacionālās drošības direkcijas vadītāja amatam, neraugoties uz Rietumvalstu cilvēktiesību organizāciju paustu asu kritiku. Vēlāk viņu šajā amatā apstiprināja parlaments.

Afganistāna pērn vainoja Pakistānu par valsts Augstās miera padomes vadītāja Burhanudina Rabani slepkavību. Arī viņu nogalināja uzbrukumā, ko sarīkoja par "Taleban" miera sūtni uzdevusies persona. Pakistāna apsūdzības noliedza.

Attiecības starp abām kaimiņvalstīm ir saspīlētas, Kabulai apsūdzot Islāmabadu par "Taleban" atbalstīšanu. Pakistāna apsūdzības noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!