Foto: AFP/Scanpix
ASV prezidenta Baraka Obamas pirmo amatā aizvadīto gadu amerikāņi vērtē pretrunīgi, liecina otrdien publiskotās aptaujas rezultāti.

Neilgi pirms Obamas inaugurācijas pirmās gadadienas 20.janvārī vēlētāju atbalsts prezidentam mazinās.

Kā liecina telekanāla "CBS News" veiktā aptauja, Obamu atbalsta 46% respondentu. Šī ir pirmā reize, kad viņa reitings nokrities zem 50% atzīmes.

Turpretī telekanāla CNN un organizācijas "Opinion Research" pētījumā Obamam atbalstu paudis 51% aptaujāto, kas ir par trim procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš.

50% atbalsts ASV tiek uzskatīts par robežšķirtni valsts vadītāja darba vērtējumā, lai varētu nodrošināt Kongresa atbalstu administrācijas virzītajiem likumprojektiem.

48% respondentu, kas piedalījās CNN aptaujā, uzskata, ka Obamas pirmais amatā pavadītais gads bijis neveiksmīgs, savukārt 47% ir pilnīgi pretējās domās, atzinīgi novērtējot līdz šim paveikto.

Aptauju rezultāti liecina, ka Obamam joprojām nav izdevies panākt vienu no iepriekš izvirzītajiem svarīgākajiem mērķiem - saliedēt politiskos pretiniekus.

Lai gan pēc ilgajām debatēm Obamas pārstāvētajiem demokrātiem tomēr izdevies pietuvoties veselības aprūpes reformas pieņemšanai, tas būtiski iedragājis viņu reitingu.

Obamas virzīto reformu atbalsta tikai 36% amerikāņu, kas ir ievērojami mazāk nekā decembrī un oktobrī, kad ar likumprojektu bija apmierināti attiecīgi 42% un 47% respondentu, ziņo CBS.

Savukārt, pēc CNN aptaujas datiem, Obamas atbalstu pretrunīgi vērtētajai reformai atzinīgi novērtē 40%.

Amerikāņu domas dalās arī attiecībā uz Obamas paveikto ekonomikas krīzes risināšanā. Prezidenta nosprausto kursu šajā jomā atbalsta 44% respondentu, bet par to neapmierinātību paudis 41% aptaujāto.

Neskatoties uz vispārējo reitingu kritumu, atbalsts nacionālās drošības jautājumos viņam pieaudzis.

Kā liecina CBS dati, 57% amerikāņu atbalsta prezidenta rīcību pēc 25.decembra neveiksmīgā mēģinājuma uzspridzināt ASV pasažieru lidmašīnu, bet savādāku rīcību pēc incidenta gaidīja 29% respondentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!