Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kijevas centrā notiekošo pret valdību vērsto protestu pašaizsardzības vienības paziņojušas, ka ir novērsts līdz 2000 cilvēku lielas grupas potenciāls uzbrukums pilsētas centrā uzceltajām barikādēm, vēsta laikraksts "Kyivpost".

Liela protestu pretinieku grupa, kas sauca sevi par "Kijeviešiem", kuri "dodas atbrīvot pilsētas centru" sestdien tuvojās barikādēm, kas uzceltas pie demonstrantu pārņemtās pilsētas domes ēkas.

Tikmēr protestu pašaizsardzības vienības sāka mobilizāciju un simtiem aktīvistu, daudzi bruņoti ar vairogiem, ķiverēm un nūjām, ieņēma pozīcijas pie barikādēm. Aptuveni 1000 cilvēku liela aizstāvju grupa, bloķējot satiksmi, devās gājienā pa pilsētas ielām, informē "Kyivpost".

Pēc protestētāju spēka demonstrēšanas "barikāžu jaucēji" steigā atkāpušies.

Aģentūra AP informē, ka tie bijuši "vairāki tūkstoši mēnešiem ilgo protestu saniknoti cilvēki". Tikmēr viens no "Kyivpost" reportieriem ziņo par vismaz 200 algotajiem huligāniem – tā sauktajiem "tituškām". Grupā bijuši dažāda vecuma vīrieši un dažas sievietes.

Viena no dāmām "Kyivpost" pastāstīja, ka grupa ir atbraukusi no Doņeckas (Ukrainas austrumos), jo vēlas "attīrīt haosā esošo pilsētu".

Sestdien notikušajam mītiņam bija "pazīstams varas rokraksts", pēc incidenta paziņojumā pauda opozīcijas partija "Batkivščina" ("Tēvzeme").

"Šorīt aptuveni 500 tituškas nāca nojaukt barikādes pie Kijevas pilsētas domes. Lielais vairums šo personu izskatījās pēc algotiem provokatoriem," teikts paziņojumā.

Citi opozīcijas pārstāvji pauž pārliecību, ka tā bijusi Iekšlietu ministrijas plānota provokācija.

Ukrainā kopš novembra beigām notiek pret valdību vērsti protesti, kas no galvaspilsētas Kijevas ir pārmetušies arī uz reģioniem. Demonstrantu rokās kritušas vairāku apgabalu administrācijas.

Situācija eskalējās 19. janvārī, kad izcēlās milicijas un radikāli noskaņotu protestētāju sadursmes. Vairāki simti cilvēku ir cietuši, kā arī vairāki ir gājuši bojā. Tāpat fiksēti gadījumi, kad cilvēki nolaupīti un spīdzināti. Opozīcijā tajā apsūdz tiesībsargājošās iestādes, kuras savu atbildību kategoriski noliedz.

Opozīcijas un prezidenta Viktora Janukoviča sarunas līdz šim nav spējušas nemierus pieklusināt.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas. Tās pārvērtās spēcīgā pret esošo varu vērstā kustībā pēc tam, kad milicija centās demonstrantus ar spēku izdzenāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!