Foto: AP/Scanpix
Ķīnas pilsētas Čuncinas ielās parādījusies speciāla josla gājējiem, kas pa ceļam lieto mobilos telefonus un citas ierīces, vēsta "The Guardian".

Pilsētas varasiestādes nolēmušas, ka šādi cilvēki pārvietojas pārāk lēni, jo viņu uzmanība koncentrēta tikai uz ierīces ekrānu, tādēļ biežāk par citiem mēdz ietriekties atkritumu urnās, stabos vai garāmgājējos. Lai telefonu lietotājiem "nodrošinātu drošību", ieviestas speciālas joslas, kuru platums ir 100 pēdas (trīs metri un 4,8 centimetri).

Taču ne visi ir optimistiski noskaņoti šādam eksperimentam. Daļa uzskata - lai netriektos stabos un nekavētu pārējos gājējus, ir vērts ielikt telefonu kabatā un paraudzīties uz reālo dzīvi.

Savukārt "The Guardian" norāda uz šāda celiņa trūkumiem, apšaubot vairākus aspektus un uzdodot jautājumus: "Kā gājēji, lietojot telefonu, nenoies no joslas; vai viņi vispār to pamanīs, esot tik aizņemti?"

Līdzīgs eksperiments veikts šā gada jūlijā Vašingtonā, ko rīkoja televīzijas kanāls "National Geographic", lai sekotu līdzi pūļa uzvedībai. "The Guardian" secina, ka ķīnieši ir "pārāk nopietni" ņēmuši vērā šo akciju. Tiek pieļauta arī doma, ka Ķīnas iedzīvotāji būs likumpaklausīgāki, tāpēc neignorēs šādu celiņu, kā tas bija Vašingtonas eksperimenta gadījumā.

Par problēmas aktualitāti liecina Ohaio štata universitātes pētījums, kurā izklaidīgu gājēju dēļ laikā no 2005. līdz 2010. gadam reģistrēts būtisks autoavāriju pieaugums, attiecīgi 256 un 1506.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!