Foto: AFP/Scanpix
Ķīnas valsts ziņu aģentūra apsūdz ASV prezidentu Baraku Obamu par plāniem sākt militāru iebrukumu Sīrijā, aizbildinoties ar ķīmisko ieroču esamību šai valstij, vēsta raidsabiedrība BBC.

Valsts ziņu aģentūra "Xinhua" reaģēja uz Obamas izteikto brīdinājumu, ka ķīmisko ieroču lietošana būtu "sarkanās līnijas" sasniegšana, pēc kuras ASV mainītu savus apsvērumus par nepieciešamību iejaukties Sīrijas bruņotajā konfliktā.

"Un atkal Rietumu lielvaras dziļi rok, lai atrastu ieganstus militārai intervencei," BBC citē aģentūras ziņoto. Aģentūras komentārs nepārstāv Ķīnas oficiālo viedokli, bet tas atspoguļo Ķīnas komunistu līderu bailes par to, ka Rietumi, maskējoties aiz humāniem apsvērumiem, vēlas panākt režīma maiņu Sīrijā, skaidro BBC.

Obamas izteikumus Ķīnas medijs raksturojis kā "bīstami bezatbildīgus", kuri var saasināt konfliktu, samazinot politiska krīzes risinājuma iespējamību. Rietumu nāciju "svešzemju krustneši" novedīs pie lielākas vardarbības un naida Sīrijā, norāda aģentūra.

Ķīna uzstāj, ka pamiers un ANO vadīts miera process ir labākais veids Sīrijas ciešanu izbeigšanai. Jāatgādina, ka Ķīna un Krievija jau vairākas reizes ir bloķējusi ANO Drošības padomes rezolūcijas par sankcijām pret Sīriju.

Jau vēstīts, ka ASV prezidents Baraks Obama brīdināja, ka ķīmisko ieroču pielietošana Sīrijā būtu "sarkanā līnija", kuru liktu mainīt domas par iejaukšanos ieilgušajā konfliktā. Pagaidām nav dota pavēle par militāru iejaukšanos, bet " tam būs milzīgas sekas, ja mēs redzēsim ķīmisko ieroču pārvietošanu un ķīmisko ieroču pielietošanu", paziņoja Obama.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši Sīrijas cilvēktiesību aktīvistu datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!