Foto: AP/Scanpix

Ķīna sāk izmantot savu pirmo aviācijas bāzes kuģi "Liaoning", atsaucoties uz Aizsardzības ministrijas paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

300 metru garais „Liaoning” ir pārbūvēts Padomju Savienībā ražots kuģis, kuru Ķīna nopirka no Ukrainas. Pagaidām uz kuģa neesot lidmašīnas un tas tikšot izmantots mācībām.

Kuģis, kurš ir izturējis izmēģinājumus jūrā, palielinās Ķīnas spējas aizstāvēt savas intereses, norāda amatpersonas. Kuģa iekļaušana bruņojumā notiek laikā, kad saasinājušās Ķīnas un Japānas attiecības Austrumķīnas jūras Senkaku salu jautājumā.

Kuģis Ķīnas kara flotei nodots svinīgā ceremonijā augstu amatpersonu klātbūtnē.

Pirmā aviācijas bāzes kuģa oficiālā nodošanas ceremonija liecina par Ķīnas vēlmi norādīt uz savu pieaugošo spēku, norāda BBC. Ķīnas komunistu līderi tērē miljardiem dolāru bruņojuma modernizēšanā, lai varētu demonstrēt savu militāro spēku tālu aiz Ķīnas robežām.

„Liaoning” sāka būvēt 20. gadsimta astoņdesmitajos gados Padomju Savienībā, kur kuģis bija nosaukts par „Varjag”, tomēr to tā arī nepabeidza. Padomju Savienības sabrukšanas laikā 1991. gadā kuģis atradās Ukrainas kuģu būvētavā.

Laikā, kad padomju karakuģus grieza metāllūžņos, „Varjag” nopirka ar armiju saistīts Ķīnas uzņēmums, kurš norādīja, ka vēlas to pārveidot par peldošu kazino. 2001. gadā kuģi aizvilka uz Ķīnu.

2011. gadā Ķīna apstiprināja, ka kuģis tiek pārveidots par valsts pirmo aviācijas bāzes kuģi, vēsta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!