Kirgīzijas valdība trešdien atbalstījusi likumprojektu, kurā pieprasīts slēgt šīs Vidusāzijas valsts teritorijā izvietoto ASV gaisa spēku bāzi, kas NATO kalpo kā svarīgs atbalsta punkts Afganistānas operācijām, pavēstīja valdības preses sekretārs Marats Kidiralijevs.

Valdība izstrādājusi likumprojektu par netālu no galvaspilsētas esošās Manasas bāzes slēgšanu un tagad dokumentu iesniegusi apstiprināšanai parlamentam.

Likumprojektā paredzēts "lauzt līgumu ar Savienotajām Valstīm par amerikāņu bāzes atrašanos Kirgīzijā", paskaidroja amatpersona, piebilstot, ka debates par likumprojektu parlamentā paredzētas ceturtdien.

ASV tomēr vēl cer vienoties ar Kirgīziju par turpmāku militārās bāzes izmantošanu.

Pentagona pārstāvis Džefs Morels norādīja, ka Manasas bāze Kirgīzijā ir ļoti svarīga ASV spēku apgādāšanai Afganistānā. Tā ir vienīgā ASV spēku atbalsta bāze Centrālāzijā Afganistānas tuvumā.

Morels sacīja, ka ar Kirgīzijas valdību turpinās aktīvas sarunas par bāzes nomas līguma pagarināšanu.

Kirgīzijas prezidents Kurmanbeks Bakijevs otrdien Maskavā paziņoja, ka ASV nāksies slēgt tās militāro bāzi Kirgīzijas teritorijā.

"Kirgīzija slēgs ASV militāro bāzi Manasā, jo Vašingtona ir atteikusies no sarunām par labāku kompensāciju," sacīja Bakijevs.

Ar šādu paziņojumu Bakijevs nāca klajā pēc sarunām ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu, kas apsolījis Kirgīzijai kredītu un palīdzību vairāk nekā divu miljardu ASV dolāru apmērā.

Kā iepriekš rakstīja Krievijas avīze "Kommersant", Maskava piedāvājusi par energoresursiem parādā esošajai Kirgīzijai subsīdijas 150 miljonu dolāru (82,8 miljonu latu) apmērā un īpaši izdevīgu 300 miljonus dolāru (165,6 miljonus latu) lielu aizdevumu, ja tiek slēgta ASV aviobāze.

Atsaucoties uz "sarunām tuviem avotiem", avīze raksta, ka Krievija ir izvirzījusi striktu nosacījumu - Krievijas finansiālās palīdzības sniegšanai ir jāved pie tā, ka Kirgīzija oficiāli izziņo beigas saistībām par amerikāņu aviobāzes atrašanos tās teritorijā.

Kā norāda "Kommersant", Bakijevam mājās nākas arvien smagāk cīnīties ar pieaugošajiem valsts parādiem, bezdarba līmeņa celšanos un opozīcijas apvienošanos.

Savukārt Maskava piedāvā norakstīt 180 miljonus dolāru (99,36 miljonus latu) lielo parādu apmaiņā pret kontrolpaketi torpēdu ražošanas uzņēmumā. Tiek arī risinātas sarunas par Krievijas iesaistīšanos hidroelektrostaciju celtniecībā, taču pagaidām tās norisinās smagi.

Manasas bāzē šobrīd atrodas 1200 ārvalstu militārpersonu, no tām vairums - amerikāņi. Bāze kalpo kā sagatavošanās postenis operācijām Afganistānā, kas atrodas uz dienvidiem no Kirgīzijas.

Bakijevs jau iepriekš vairākkārt ir draudējis bāzi slēgt, bet ik reizi, izstrīdējies par tās uzturēšanas finanšu aspektiem, tomēr panācis vienošanos ar amerikāņiem. Savukārt Kremlis vēlas, lai amerikāņi no bijušās padomju republikas aiziet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!