Krievija nekavējoties atsāks "pastāvīgus" tālās distances stratēģisko bumbvedēju lidojumus, atsakoties no 15 gadus ilgā šādu misiju pārtraukuma, piektdien paziņoja prezidents Vladimirs Putins, piebilstot, ka 14 bumbvedēji jau uzsākuši patrulēšanu ārpus Krievijas gaisa telpas.
"Mēs esam izlēmuši atsākt pastāvīgus Krievijas stratēģiskās aviācijas lidojumus," žurnālistiem pavēstīja Putins pēc tam, kad kopā ar Ķīnas prezidentu Hu Dziņtao bija vērojuši plaša mēroga militāros manevrus Urālu reģionā.

"Šodien, 17.augustā, plkst.00.00 no septiņiem lidlaukiem dažādās valsts vietās pacēlās 14 stratēģiskie bumbvedēji kopā ar atbalsta un degvielas uzpildīšanas lidmašīnām," paziņoja Putins.

Krievijas prezidents piebilda, ka lidojumu atsākšana ir reakcija uz citu militāro lielvalstu radītajiem draudiem.

"1992.gadā Krievija vienpusēji pārtrauca savu stratēģisko bumbvedēju lidojumus uz attāliem patrulēšanas rajoniem. Diemžēl neviens mūsu piemēram nesekoja," savu lēmumu skaidroja Putins. "Citu valstu stratēģisko lidmašīnu lidojumi turpinās, un tas rada zināmas problēmas Krievijas Federācijas drošības garantēšanai."

Iepriekš šomēnes Krievijas gaisa spēki jau paziņoja, ka to stratēģiskais bumbvedējs pietuvojies ASV militārajai bāzei Guamas salā Klusajā okeānā, liekot pārtveršanai pacelties amerikāņu iznīcinātajiem.

Tomēr Pentagons apgalvoja, ka Krievijas lidmašīna nav tik tuvu pielidojusi amerikāņu kuģiem, lai izsauktu ASV iznīcinātāju reakciju.

Daudzi novērotāji uzskata, ka lidojumi, kas savulaik tika pārtraukti Krievijas armijas finansējuma trūkuma dēļ, uztverami kā zīme par pieaugošo Maskavas pašpārliecinātību starptautiskajā arēnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!