Kādam Krievijas iedzīvotājam piegādātas koka kastes, kuras viņš plānoja sadedzināt malkā, bet tajās atradās 79 Kalašņikova automāti, savukārt ieroču ražotājs Udmurtijas galvaspilsētā Iževskā "Iževskij mašzavod" ("Ižmaš") apstiprināja, ka notikusi nesankcionēta ieroču izvešanu no rūpnīcas.

Krievijas mediji piektdien vēstīja par dienu iepriekš notikušu incidentu, kad 57 gadus vecs Udmurtijas republikas Sovhoznijas ciemata iedzīvotājs vērsies policijā ar iesniegumu, ka vienā no koka kastēm, ko viņš iegādājies, lai izmantotu malkas apkurē, atradis Kalašņikova automātu.

Vietējā policija izsauca augstākstāvošas amatpersonas un septiņās no pagalmā esošajām 64 koka kastēm kopumā tika atrasti 79 Kalašņikova automāti, kā arī 253 magazīnas un dažādas ieroču detaļas.

"Iževskij mašzavod" pārstāve Jeļena Filatova aģentūrai "Interfax" paziņoja, ka, pateicoties operatīvajai darbībai, visi ieroči jau nogādāti rūpnīcā un par notikušo sākta izmeklēšana.

Pārbaudē noskaidrots, ka kastes vīrietim atveda 39 gadus vecs kādas privātfirmas šoferis, kas tās izveda no ""Iževskij mašzavod" teritorijas.

Avots tiesībsargājošās institūcijās "Interfax" paziņoja, ka pārbaudē noskaidrots, ka Aizsardzības ministrija bija noteikusi šos ieročus rūpnīcā utilizēt, bet kastes izmantot sadzīves atkritumu izvešanai, tomēr automašīnas vadītājs, kuram kastes bija jānogādā poligonā Udmurtijas Votkinskas rajonā, domādams, ka kastes ir tukšas, nolēma piepelnīties un izvietoja sludinājumu, ka pārdot kastes malkai.

Policija pārbauda vai atkritumu izgāztuvēs nav nonākuši arī citi bīstami priekšmeti no ieroču rūpnīcas.

Udmurtijas prokuratūra saistībā ar incidentu sākusi izmeklēšanu "Iževskij mašzavod", notikušā apstākļu izvērtēšanai pievērsies arī Krievijas vicepremjers militāri rūpnieciskā kompleksa attīstības jautājumos Dmitrijs Rogozins, kas par notikušo mikroblogošanas vietnē "Twitter" ierakstījis: "Pensionārs atradis desmitiem Kalašņikova automātu. Ak vai!"

Ieroča konstruktora Mihaila Kalašņikova izstrādāto leģendāro pirmo modeli "AK-47" un citas tā versijas izmanto daudzas armijas un bruņoti grupējumi visā pasaulē.

Visā pasaulē pārdoti vairāk nekā 100 miljoni Kalašņikova automātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!