Foto: AFP/Scanpix
Krievijas dienvidus šonedēļ skāris lielākais aukstums meteoroloģisko novērojumu vēsturē, pārspēts pat 124 gadus sens aukstuma rekords, paziņoja Krievijas Hidrometeoroloģijas centrs.

Krievijas Eiropas daļas dienvidos šonedēļ krituši daži no pasaules senākajiem gaisa temperatūras rekordiem. Piemēram, Dagestānas galvaspilsētā Mahačkalā pie Kaspijas jūras šonedēļ vairākkārt pārspēts līdzšinējais absolūtais minimālās gaisa temperatūras rekords, kas reģistrēts tālajā 1888.gadā, un jaunais ziemas rekords ir -26,9 grādi.

Arī Astrahaņā aizvadītajās dienās sasniegts vēsturisks temperatūras rādījums - 33,8 grādi zem nulles. 30 grādu sals pirmoreiz pilsētas vēsturē reģistrēts Stavropolē. Nekad iepriekš gaisa temperatūra februārī šeit nebija noslīdējusi zemāk par -25 grādiem, bet līdzšinējais visa gada minimālās temperatūras rekords bija -28 grādi.

Sestdienas rītā teritorijā starp Volgogradu un Voroņežu sals sasniedza pat 40 grādu. Tuvākajās dienās bargais sals atkāpsies, prognozē sinoptiķi.

Liels aukstums pēdējos gados vairākkārt skāris šo reģionu. 2006.gadā, kad sals nebija tik liels kā šonedēļ, nosala liela daļa augļu koku un krūmu, kā arī vīnogulāju. Sagaidāms, ka šīs ziemas postījumi būs vēl lielāki.

Sestdienas rītā, līdzīgi kā visus iepriekšējos februāra rītus, daudzviet Eiropā - no Krievijas austrumos līdz Lielbritānijai un Spānijai rietumos - krituši kārtējie aukstuma rekordi. Savukārt neierasti silts laiks ir Skandināvijā - vietām Lapzemē sestdienas rītā ir nulle grādu, bet Norvēģijas ziemeļos reģistrēti +8 grādi.

Jau ziņots, ka no 27.janvāra līdz 9.februārim sals Eiropā prasījis vismaz 460 cilvēku dzīvību. Aizsalusi Donava, kas parasti ir Eiropas noslogotākais ūdensceļš, un lielais aukstums radījis virkni citu problēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!