Foto: EPA/LETA
Krievija un Ukraina parakstīja vienošanos, kas pagarina Krievijas Melnās jūras flotes bāzēšanās termiņu Krimā par 25 gadiem, trešdien vēsta Krievijas mediji.

Dokuments tika parakstīts pēc Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva un Ukrainas jaunievēlētā prezidenta Viktora Janukoviča sarunām.

Iepriekš bija paredzēts, ka Krievijas Melnās jūras flote Sevastopoli atstās 2017. gadā. Bijušais Ukrainas līderis Viktors Juščenko savas prezidentūras laikā vairākkārt uzsvēra, ka pēc pašreizējā nomas līguma termiņa beigām 2017. gadā atļauja Krievijas flotei netiks pagarināta.

Juščenko Krievijas flotes atrašanos Sevastopolē uzskatīja par "kolonizācijas politiku" un Ukrainas situācijas "destabilizācijas faktoru".

Saskaņā ar abu valstu 1997. gada noslēgto vienošanos Krievija uz 20 gadiem ieguvusi tiesības īrēt Sevastopoles teritorijas daļu Melnās jūras flotes vajadzībām, ik gadu norakstot Ukrainas parādu Krievijai par 97,75 miljoniem ASV dolāru (51 miljonu latu).

Pēc Krievijas prezidenta vārdiem, trešdien abu valstu parakstītie dokumenti – par Krievijas gāzes cenu samazināšanu Ukrainai par 30% un flotes uzturēšanās termiņa pagarināšanu – esot tehniski saistīti.

Sevastopoles teritorijas nomas maksas likme tikšot palielināta par to daļu, kas veidojas gāzes cenas samazināšanas rezultātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!