Foto: Reuters/Scanpix
Filigrāni izplānotā operācija terorista " Nr.1" Osamas bin Ladena notveršanai, kurai vajadzēja noritēt neredzami un nedzirdami, izvērtās par trokšņaiņu pasākumu, jo pievīla modernā tehnika. Par laimi bin Ladens nepaguva aizbēgt, lai arī bija bridināts, trešdien vēsta laikraksts "The Daily Telegraph".

Sākotnēji oprācija "Džeronimo" tika iecerētā kā filmās demonstrētie paraugi.

Pie bin Ladena rezidences Abotabadas pilsētā Pakistānā naktī pielido divi junākās pāaudzes "spoku klases" helikopteri "Black Hawk". No tiem pa trosēm uz terorista rezidences jumta un teritorijā nolaižas 23 tā dēvētie "roņi" jeb karaflotes speciālo uzdevumu vienības SEAL kaujinieki kopā ar suni vārdā Kairo.

Tālākais arī notiek izmantojot šāvienu klusinātājus, nakts redzamības ierīces un citus līdzekļus, lai ārpus rezidences un cik iespējams arī tās iekšienē neviens neko nemanītu.

Taču kā noskaidrojuši žurnālisti - iegāzusi smalkā tehnika.

Lai "spoku helikoters" patiešam būtu neredzams ir rūpgī jāaprēķina tā celtspēja, ievērojot arī atmosfēras apstākļus. Gaiss izrādījās karstāks un blīvāks, līdz ar to un viens no helikopteriem, mēģinot sākt "karāties" zaudēja stabilitāti un faktiski nogāzās pie bin Ladena sētas, otrs pat nemēģināja veikt sarežģīto manevru un nosēdās ārpus teritorijas.

Pēc tam neatlicis nekas cits, kā likt lietā rupju spēku - spridzināt sienas un durvis, kā arī atšaudīties no bin Ladena apsargiem. Par laimi pats meklētais izrādījies tajā telpā, kur paredzēts. Viņam tuvumā bijis ierocis bet viņš nav paguvis to izmantot. Kopā ar viņu bijušas divas sievietes, kas metušās viņus aizstāvēt.

Kopumā iebrukums un terorista likvidācija aizņēma dažas minūtes, taču atlikušo laiku amerikāņi tērējuši slepenā helikoptera likvidācijai, jo pakistānieši varētu to kādam pardot, piemērm Ķīnai.

No Pakistānas varas iestādēm un īpaši militāristiem amerikāņu nodoms slēpts. Lai arī Pakistāna ir viena no ASV lielākajām sabiedrotajām cīņā pret terorismu, šoreiz tās valdībai neuzticējās.

Šķita loģiski domāt, ka vismaz daži no varasvīriem nevarēja nezināt, kurš mīt atvaļinātu ģenerāļu iecienītā pilsētiņā netālu no valsts prestižākās militārās akadēmijas un pastāvīgi pārvietojas pa valsti.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar ASV prezidenta paziņoto teroristu grupējuma "Al Qaeda" līderi bin Ladenu amerikāņu specdienesti nogalināja naktī uz 2.maiju nocietinātā mājā Abotabadas pilsētā netālu no Pakistānas galvaspilsētas. ASV dienesti paziņoja, ka terorista līķis iemests okeānā, savukārt pēcnāves fotogrāfijas Obama pēc vairāku dienu pārdomām nolēma nepubliskot. Bin Ladena nāvi atzinusi arī "Al Qaeda".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!