Foto: AFP/Scanpix
Izmeklējot Lietuvā dzimušā Krievijas uzņēmēja Šabtaja Kalmanoviča slepkavību, kā viens no iespējamiem nozieguma motīviem tiek apskatīta viņa saistība ar uzbrukumu Maskavas kriminālajai autoritātei Vjačeslavam Ivaņkovam, kas bija pazīstams arī ar iesauku Japončiks, vēsta Krievijas laikraksts "Moskovskij komsomoļec" (MK).

Kā laikrakstam pavēstījis informācijas avots tiesībsargājošajās instancēs, Kalmanovičs nav bijis saistīts ar Maskavas kriminālo pasauli, tomēr dalījis ietekmi izklaides un sporta biznesā ar Ivaņkovu.

Tiek uzskatīts, ka Kalmanovičam uzņēmējdarbībā pēdējā laikā nav veicies, neskatoties uz baumām par viņa dalību nelegālā ieroču biznesā un dimantu ieguvē.

Izmeklētāju atzinumos teikts, ka "galvenos ienākumus Šabtajs Kalmanovičs ieguva no sporta pasākumu rīkošanas". Izmeklētāji uzskata, ka Kalmanovičs gribējis atbrīvoties no spēcīgā konkurenta, jo tiek apgalvots, ka Japončiks kontrolēja visu šovbiznesu.

MK raksta, ka Krievijas kriminālās pasaules "tiesneši" likuši sodīt Japončika slepkavības pasūtītāju 40 dienu laikā kopš noslepkavotā nāves. Informācija liecina, ka atklāt slepkavības pasūtītāju palīdzējis snaiperis, kas nogalinājis Ivaņkovu. Pēc pasūtītāja atklāšanas snaiperis ticis nošauts.

Laikraksts vēsta, ka Kalmanovičam spriedumu pasludinājuši uzreiz trīs Krievijas kriminālās pasaules "tiesneši". Kalmanovičs gribējis atpirkties par Japončika slepkavību un tādēļ 2.novembrī mašīnā vedis divus miljonus dolāru (0,94 miljonu latu). Tomēr bandīti Kalmanoviču nogalinājuši, paveicot slepkavību iepretim milicijas nodaļai.

Citi Krievijas mediji ziņo, ka Kalmanovičam bijusi krimināla pagātne un sakari ar mafiju. Tiek pieļauts, ka viņš ietilpis "Solncevas" kriminālajā grupā, kas nodarbojas ar narkotiku un ieroču tirdzniecību.

Tiek uzskatīts, ka Kalmanovičs kļuvis turīgs, vadot divus tirgus Maskavā, kuru aizsegā veicis ieroču un dimantu tirdzniecību. Nesen Kalmanovičs iegādājies vēl vienu tirgu Maskavā, kas satraucis vairākus citus uzņēmējus.

Ir arī liecības, ka ar Kalmanoviča slepkavību saistīta gruzīnu mafija. Pēc Ivaņkova jeb Japončika slepkavības Kalmanovičs esot aizstāvējis kādu gruzīnu mafijas krusttēvu, pret kuru vērsušās citas gruzīnu kriminālās autoritātes. Saskaņā ar šo versiju arī gruzīnu noziedznieki gribējuši atbrīvoties no uzņēmēja.

Kā ziņots, 2009.gada 28.jūlija vakarā notika uzbrukums Vjačeslavam Ivaņkovam jeb Japončikam, kurš tobrīd iznāca no restorāna. Ivaņkovs tika smagi ievainots un no gūtajiem ievainojumiem mira 9.oktobrī.

Savukārt 2.novembrī tika nošauts biznesmenis Šabtajs Kalmanovičs, kuru dēvē par Krievijas sieviešu basketbola patronu. Kopā ar Kalmanoviču mašīnā brauca arī kāds viņa draugs, kurš ir smagi cietis.

Kalmanovičs bija Eiropas spēcīgākā basketbola kluba Maskavas apgabala "Spartak" prezidents. Šajā klubā spēlē arī latviete Anete Jēkabsone-Žogota. Tieši Kalmanovičs panāca, lai Jēkabsone-Žogota šogad pārietu uz "Spartak" vienību.

Tāpat Kalmanovičs bija Krievijas sieviešu basketbola izlases ģenerālmenedžeris.

Kalmanovičs 1949.gadā piedzima Lietuvā, bet 22 gadu vecumā ar vecākiem izbrauca uz Izraēlu. Jau pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā viņš tika uzskatīts par vienu no bagātākajiem PSRS pilsoņiem, kas dzīvo Izraēlā, tomēr 1988.gadā viņš tika apsūdzēts spiegošanā PSRS labā un uz pieciem gadiem nokļuva cietumā.

Vēlāk viņš nodarbojās ar tirdzniecības un būvniecības biznesu. 1993.-1994.gadā viņš kopā ar Josifu Kobzonu Krievijā nodibināja vairākas firmas.

Kalmanovičs Latvijā savulaik ticis minēts saistībā ar vairākām skaļām krimināllietām par spirta biznesā iesaistītu personu slepkavībām.

Viņš ticis uzskatīts par vienu no Krievijas Solncevas kriminālā grupējuma līderiem, grupējuma pārstāvi Baltijas valstīs un grupējuma iespējamā līdera Sergeja Mihailova ar iesauku "Mihasj" "labo roku". Kalmanovičs gan masu medijiem noliedzis saistību ar Mihailovu.

Kalmanovičs bijis iekļauts Latvijas "melnajā sarakstā", bet savulaik ar iekšlietu ministra Mareka Segliņa rīkojumu ticis svītrots no saraksta, kurā iekļautas Latvijai nevēlamās personas, kam liegts iebraukt valstī.

Kalmanovičs savulaik bijis precējies ar Latvijas iedzīvotāju Natāliju Anastasiju, kura šeit bija iesaistīta nekustamo īpašumu darījumos.

Tomēr daudzi par Kalmanoviča galveno mīlestību nosaukuši basketbolu. Viņš finansēja vairākas šī sporta veida komandas.

Esot ģenerālmenedžera amatā, Kalmanoviča klubi triumfējuši gan vīriešu, gan sieviešu Eirolīgas turnīros. 1999.gadā viņš bija Lietuvas kluba Kauņas "Žalgiris" menedžeris, kad tas triumfēja vīriešu turnīrā. 2003.gadā viņš turnīrā palīdzēja uzvarēt sieviešu klubam Jekaterinburgas UGMK, bet pēdējos trīs gadus FIBA Eirolīgā triumfēja "Spartak" vienība.

2005.gadā Kalmanovičs izveidoja bērnu un jauniešu skolu "Spartak", kuru vada Kalmanoviča sieva Anna Arhipova, kas ir bijusī Krievijas sieviešu izlases basketboliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!