Lielbritānijas izmeklētāji uzskata, ka bijušā Krievijas spiega Aleksandra Ļitviņenko nonāvēšanai izmantotā radioaktīvā viela maksā vismaz desmit miljonus ASV dolāru (5,35 miljonus latu), pirmdien ziņo laikraksts "The Times".
Saskaņā ar laikraksta sniegto informāciju, sākotnējie Ļitviņenko sekcijas rezultāti liecina, ka viņa organismā nokļuvušais polonija 210 daudzums vairāk nekā desmit reizes pārsniedzis nāvējošo devu.

Kā jau ziņots, Ļitviņenko pēkšņi saslima 1.novembrī, kad ar smagas saindēšanās simptomiem tika nogādāts Londonas slimnīcā, bet trīs nedēļas vēlāk viņš nomira.

Vairāki Ļitviņenko draugi viņa nāvē vainojuši Kremli, savukārt Krievija kategoriski noliegusi jebkādu saistību ar bijušā izlūka nāvi.

"Šādu daudzumu [polonija] nav iespējams iegādāties internetā vai nozagt laboratorijā, nesaceļot ažiotāžu, tā kā par šīs vielas iegūšanas avotiem ir tikai divi ticami izskaidrojumi - vai nu tā iegūta no kodolreaktora vai arī no labi organizētiem kontrabandistiem melnajā tirgū," laikrakstam pavēstīja vārdā nenosaukts informācijas avots.

Ņūmeksikā bāzētais uzņēmums "United Nuclear Scientific Supplies" ir viens no retajiem, kam atļauta polonija 210 tirdzniecība internetā. Kompānijas pārstāvji laikrakstam pavēstīja, ka cilvēka nogalināšanai nepieciešams vismaz 15 000 izotopa vienību.

Katras vienības cena ir 69 ASV dolāri (36,91 lats), tā kā nāvējošas devas iegādei nepieciešami vismaz desmit miljoni dolāru.

"The Times" informēja, ka Lielbritānijas detektīvi pašlaik Maskavā turpina izmeklēšanu, bet Lielbritānijā atgriezīsies nākamnedēļ.

Pēc laikraksta sniegtās informācijas, atsaucoties uz vārdā nenosauktiem avotiem, Krievijas amatpersonas atteikušās sniegt atbildes uz britu izmeklētājus interesējošiem jautājumiem saistībā ar lietā iesaistītajiem Andreju Lugovoju un Dmitriju Kovtunu, kuri tikās ar Ļitviņenko dienā, kad viņš tika nogādāts slimnīcā.

Tomēr viņi par šo problēmu nav izteikušies publiski izmeklēšanas svarīguma dēļ turpmākajām Krievijas un Lielbritānijas attiecībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!