Foto: LETA
Prezidentūru Eiropas Savienības Padomē Latvija ir pārņēmusi īstajā laikā, un pārējām ES valstīm būtu vērtīgi ieklausīties Latvijas pieredzē, kā arī tās prioritātēs, raksta "Economist".

Latvija ilgstoši ir centusies pārējo valstu uzmanību vērst uz konkurētspējas, vienota digitālā tirgus, kā arī ārējās politikas kopēju attīstīšanu. Savukārt šobrīd, Latvijai uzsākot prezidentūras vadību 2015. gada Eiropā, valsts varētu būt labs padomdevējs un virzītājs jautājumus par strauju ekonomisko attīstību un attiecībām ar Krieviju. Abos šajos jautājumos Latvijai ir laba pieredze, atzīmē "Economist".

Prestižais medijs norāda, ka kopš iestāšanās ES un naudas ieplūšanas valstī, Latvijā sākušies strauji izaugsmes gadi, kurus gan 2008. gadā sāpīgi apstādinājusi krīze. Turpmākajos gados, par spīti ieteikumiem devalvēt latu un aptuveni 200 000 aizbraukušo, ieviešot ārkārtīgi striktus taupības plānus un paņemot starptautisko aizņēmumu, valstij atkal izdevās atgūt ekonomisko stabilitāti.

Šobrīd Latvija var lepoties ar drošu ekonomisko sistēmu, kuru balsta spēcīgais eksports. Savukārt bijušā Latvijas premjera Valda Dombrovska iegūtais amats, kas ļauj viņam Eiropas Komisijā atbildēt par eiro politiku, esot pelnīta "balva" par šīs ekonomiskās atdzimšanas pārraudzīšanu.

Latvijas mērķis prezidentūrā gan nav "mācīt citus dzīvot", taču šī pieredze šobrīd, ES ekonomikai stagnējot, varētu būt vērtīga. Latvijas vēsture taupības politiku atbalstītājiem kārtējo reizi atgādina, ka sāpīgi līdzekļi šobrīd var atmaksāties ar uzviju nākotnē.

Ne mazāk svarīga ir arī Latvijas stratēģiskā nozīme attiecībā uz Austrumu partnerības veicināšanu. Kā liecina 2013. gada Viļņas samita rezultāti, kuriem sekoja Ukrainas nemieri, šī ES politika ir ieguvusi vērā ņemamu ģeopolitisku nozīmi.

Latvija attiecībā uz sadarbības veicināšanu ar valstīm uz austrumiem no ES robežām smeļas pieredzi pati savā vēsturē, tāpēc pretstatā lielākajai daļai ES valstu ir daudz pretimnākošāka, lai "ārā palikušie" netiktu aizmirsti pavisam. Acīmredzams Latvijas ieguldījums varētu būt redzams jau maijā, kad Rīgā viesosies Ukrainas, Baltkrievijas, Moldovas, Gruzijas, Armēnijas un Azerbaidžānas pārstāvji.

"Economist" pieļauj, ka prezidentūras ietvaros Latvijas ieturētā politika varētu nozīmēt gan vīzu režīmu atvieglojumus, gan arī īpašus ES piedāvājumi Baltkrievijai, jo pēdējā laikā mūsu kaimiņvalsts izrādījusi vairākas pazīmes, kas liecina par nedemokrātiskā režīma mīkstināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!