Foto: Reuters/Scanpix
Sīrijas armija šonedēļ notikušajā militārajā operācijā pret bruņotajiem nemierniekiem Homsas pilsētā saņēmusi gūstā vairāk nekā 100 franču karavīru. To Ēģiptes laikrakstam “Al Ahram” paziņojis bijušais Libānas ministrs un deputāts no Libānas Arābu sociālistiskās atdzimšanas partijas Asems Kanso, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

Sīrijas armija esot sagūstījusi 18 virsniekus un 100 desantniekus no Francijas, kā arī 70 Libānas kaujiniekus, kuri cīnījušies Homsā, informēja Kanso. Viņš gan nesniedza sīkāku informāciju vai pierādījumus teiktajam, bet solīja tuvākajā laikā publiskot vairāk informācijas. Viņš uzskata, ka šis “skandāls” novedīs līdz Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī gāšanai.

Vairāki masu mediji jau vēstījuši par Francijas karavīru aizturēšanu Sīrijā, informē “Itar – Tass”. Šīs ziņas nekomentēja ne Damaska, ne Parīze.

Saskaņā ar dažādām ziņām pret Sīrijas armiju cīnās ne tikai francūži un libānieši, bet arī kaujinieki no Saūda Arābijas, Kataras, Jordānijas, Lībijas, Afganistānas un Turcijas. Turklāt saskaņā ar nemiernieku Brīvās Sīrijas armijas teikto, ASV un Francija piegādājot ieročus tās kaujiniekiem, ziņo “Itar – Tass”.

Jau vēstīts, ka ceturtdien Sīrijas varas iestādes paziņoja, ka pārņēmuši nemiernieku kontrolētos Homsas rajonus savā kontrolē. Lielākā daļa bruņoto nemiernieku ir pametuši savas pozīcijas ielenktās Homsas pilsētas Babaamras rajonā taktiskās atkāpšanās ietvaros, informēja dumpinieki.

Nemiernieki esot atkāpušies, lai pasargātu 4000 rajonā palikušo civiliedzīvotāju dzīvības. Pozīcijās palikuši daži kaujinieki, lai segtu pārējo atkāpšanos, informēja Brīvās Sīrijas armija. Nemierniekiem neesot pietiekams daudzums ieroču, lai pasrgātu civiliedzīvotājus.

Sīrijas armijas spēki trešdien triecienā iebrukuši nemiernieku galvenajā pilsētā Homsā, kura gandrīz mēnesi bija pakļauta artilērijas apšaudei. Valsts oficiālie mediji paziņoja, ka pilsēta tiek "attīrīta" no bruņotās pretestības.
Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. ANO aprēķini liecina, ka nemieros gājuši bojā vairāk nekā 7500 cilvēku. Saskaņā ar Londonā bāzētās nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojā gājuši vismaz 7700 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!