Foto: Reuters/Scanpix

Cilšu līderi paziņojuši par daļējas autonomijas ieviešanu ar naftu bagātajā Kirenaikas reģionā Lībijas austrumos. Lēmums pieņemts tautas sapulcē pie Bengazī pilsētas, tajā piedalījās vismaz 2000 cilvēku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kustības atbalstītāji uzskata, ka Kirenaikas reģions gadu desmitiem nav ņemt vērā un nu tā iedzīvotājiem būtu pašiem jāizlemj vietējie jautājumi.

Pret šo ideju iebilst Lībijā valdošā Pagaidu pārējas nacionālā padome, uzsverot, ka federālisms var novest pie Lībijas sabrukuma.

Lēmumu atbalstot vietējā armija, kā arī cilšu un politiskie līderi.

Vēl nav skaidrs, kādu autonomiju līderi vēlas ieviest, ziņo BBC korespondents. Domājams, ka šis temats tuvākajos mēnešos tiks diskutēts ar Pagaidu pārejas nacionālo padomi Tripolē, prognozē korespondents. Lai gan šim lēmumam nav legāla spēka, tas varētu radīt spriedzi attiecībās ar pagaidu valdību.

Jau vēstīts, ka Lībijā pērn februārī sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu, kas bija valdījis kopš 1969.gada. Režīms tika gāzts augustā, bet Kadafi tika notverts un nogalināts 20.oktobrī savā dzimtajā pilsētā Sirtē.

Pagaidu pārejas nacionālā padome novembrī izveidoja pārejas laika valdība un solīja, ka šā gada jūnijā notiks pirmās demokrātiskās vēlēšanas šajā valstī vairāk nekā 40 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!