Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas nominālās valdības pārstāvis Mustafa Šabans informējis ANO Cilvēktiesību komiteju, ka nemiernieku kontrolētajās teritorijās notiek šaušalīgi noziegumi, ceturtdien informē aģentūra "Reuters".

"Bruņoto bandu locekļi, kas arestēti Misratas pilsētā atzinušies, ka pārgriezuši cilvēkiem rīkles un nogriezuši krūtis dzīvām sievietēm, pat nodarbojušies ar kanibālismu," apgalvo Šabans.

Vienlaikus viņš neatklāja, kas mudinājis "bandītus" atzīties tik smagos noziegumos.

Tripoles pārstāvis arī paziņojis, ka NATO īsteno kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci. Konkrētas apsūdzības Šabans gan neizvirzīja.

Viņš arī noliedza informāciju par Lībijas līderim Muamaram Kadafi lojālo spēku zvērībām, kas pagājušajā nedēļā tika uzskaitītas ANO īpašās komisijas ziņojumā.

Šabans norādījis, ka valdības spēki nevienu nav nolaupījuši, spīdzinājuši un nogalinājuši.

Tikmēr komisijas locekļi uzstāj, ka ziņojumā minētie fakti ir patiesi un nākas secināt, ka Kadafi piekritēji daudz biežāk ir pārkāpuši cilvēktiesības un starptautiskos karadarbības likumus, nekā viņu pretinieki.

Kā ziņots, Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret diktatora   Kadafi režīmu, un jau gājuši bojā vairāki tūkstoši cilvēku. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

Militārā misija Lībijā tika uzsākta, lai īstenotu ANO Drošības padomes 1973.rezolūcijā par lidojumu aizlieguma zonas noteikšanu virs Lībijas noteikto, ka starptautiskā sabiedrība ir pilnvarota lietot "visus nepieciešamos līdzekļus" Lībijas civiliedzīvotāju aizsardzībai.

ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā uzsāka Lielbritānija, Francija un ASV.

31.martā operācijas vadību pārņēma NATO.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!