Lielā hadronu paātrinātāja darbība tika apturēta energoapgādes traucējumu dēļ Eiropas Kodolpētījumu organizācijas (CERN) sistēmā, vēsta "RIA Novosti".

Kaut kādā brīdī CERN Šveices puse (organizācija atrodas uz Šveices un Francijas robežas) tika atslēgta no elektrības.

Tiek ziņots, ka paātrinātāja avārijas sistēmas noreaģēja nekavējoties un protonu kūļi tika izslēgti. Turklāt tiek uzsvērts, ka tā bija ārējā kļūme, jo magnēti, kas nodrošina paātrinātāja darbu, funkcionējuši ierastā režīmā.

Lielā hadronu paātrinātāja darbību sola drīzumā atjaunot.

Paātrinātājs, kas izmaksājis 10 miljardus Šveices franku (4,66 miljardus latu), uzbūvēts pazemē zem Šveices un Francijas robežas. Tā izveide ilgusi gandrīz divdesmit gadus. Kad Lielais hadronu paātrinātājs darbosies ar pilnu jaudu, tas spēs izraisīt 600 miljonus elementārdaļiņu sadursmju sekundē, protoniem pārvietojoties ar ātrumu, kas ir 99,99% no gaismas ātruma.

Zinātnieki ik pa brīdim saskaras ar dažādām problēmām Lielā hadronu paātrinātāja darbībā.

Kā vēstīts, pirmo reizi tas tika iedarbināts izmēģinājumiem pagājušā gada 10.septembrī, bet 18.septembrī tas elektroenerģijas padeves problēmu dēļ tika apturēts. 19.septembrī instruments no jauna tika iedarbināts, bet tad tunelī pamanīta liela hēlija noplūde un paātrinātājs atkal apturēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!