Foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijas valdība sestdien brīdinājusi skolotājus, ārstus un lidostu darbiniekus, ka vasaras brīvdienu laikā strauji pieaudzis piespiedu laulību skaits.

Vasarā īpaši bieži jauniešus, galvenokārt meitenes, ģimenes ved "brīvdienās" uz ārvalstīm, taču šādu ceļojumu patiesais nolūks izrādās piespiedu laulības, norāda Iekšlietu ministrija.

Lielbritānijas policijas piespiedu laulību nodaļa pērn izmeklējusi aptuveni pusotru tūkstoti šādu lietu. Trešdaļā no šo gadījumu bija iesaistīti bērni, kas jaunāki par 17 gadiem. Gandrīz pusē no gadījumiem upuri tikuši vesti uz Pakistānu.

Kopumā pusaudži piespiedu laulībām pagājušā gadā tikuši izvesti uz 60 valstīm. 11% gadījumu tā bijusi Bangladeša, 8% - Indija, bet 2,1% - Afganistāna.

18% gadījumos upuri bijuši vīriešu dzimuma pārstāvji.

"Piespiedu laulību skaita pieaugums skolu brīvlaika laikā ir šokējošs," atzinis noziedzības prevencijas valsts ministrs Džeremijs Brauns.

"Pusaudžiem, kuri gaida Vispārējās vidējās izglītības sertifikātus vai A līmeņa [eksāmenu] rezultātus, jāgatavojas gaišajai nākotnei, nevis jābūt nolemtiem laulībām ar kādu, ko viņi nekad nav satikuši un nevēlas precēt," uzsvēris Brauns.

Viņš aicinājis pusaudžus, kas jūtas apdraudēti, ziņot par to varasiestādēm, kas sniegšot palīdzību.

Pagājušajā gadā valdība paziņoja par ieceri grozīt likumu, lai vecākiem, kas piespiež bērnus stāties laulībā, draudētu cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!