Lietuvas robežsargi ceturtdienas rītā, vajājot divas cigarešu kontrabandistu automašīnas Druskininku pašvaldības teritorijā, sašāvuši jaunieti, kas vēlāk slimnīcā miris, vēsta Lietuvas Televīzija. Divi cilvēki aizturēti, vēl trim izdevies aizbēgt.

Kā norādījis Valsts robežapsardzes dienesta vadītājs Renats Požēla, jaunietis atradies vienā no divām vajātajām automašīnām. Robežsargiem nācies likt darbā dienesta ieroci, jo autovadītāji nav pakļāvušies viņu prasībām un pat mēģinājuši taranēt mašīnu. Požēla uzsvēris, ka šobrīd nevar dot notikušajam juridisku vērtējumu.

Valsts robežapsardzes dienesta juridiskais departaments par notikušo sācis izmeklēšanu, bet ar robežsargu, kurš lietojis ieroci, pašlaik strādā psihologs.

Tikmēr prezidente Daļa Grībauskaite medijiem paudusi viedokli, ka robežsargi lietojuši pārmērīgu spēku. "Zinot apstākli, ka trāpīts mugurā, jāsecina, ka vajātājiem draudu nebija," viņa norādījusi, aicinot ļoti nopietni izmeklēt šo incidentu.

Pēc Požēlas teiktā, robežsargi saņēmuši informāciju, ka pāri robežai no Baltkrievijas tiks vestas kontrabandas cigaretes. Ceturtdien rīta agrumā viņi likuši apstāties divām automašīnām, taču braucēji nav paklausījuši, un viena mašīna taranējusi robežsargu automobili, radot acīmredzamus draudus viņu veselībai un dzīvībai.

Robežsargi likuši lietā piespiedu apstādināšanas ierīci, tā dēvēto ezi, mašīna iebraukusi grāvī un tajā atrastas cigarešu kastes.

Pret otru mašīnu, kas pirms tam traucēja aizturēt pirmo automobili, laists darbā ierocis, vispirms raidot brīdinājuma šāvienus gaisā, tad šaujot riepās.

Kad automašīna aizturēta, aizmugurējā sēdeklī atrasts ievainots jaunietis. Viņam sniegta pirmā palīdzība, bet slimnīcā viņš miris. Jaunietim nav bijis nekādu dokumentu, iespējams, viņš bijis nepilngadīgs. Abi aizturētie ar robežsargiem atteikušies runāt.

Otrajā automobilī cigaretes nav atrastas - domājams, tā uzdevums bijis situācijas izlūkošana un pirmās mašīnas aizstāvēšana.

Kā atgādina Lietuvas Televīzija, pirms pieciem gadiem robežsargi vajāšanas laikā arī nošāvuši kontrabandistu, toreiz ievainoti arī divi robežsardzes darbinieki.

Savukārt Požēla pastāstījis, ka naktī uz ceturtdienu vienā no robežkontroles punktiem iemesti divi nelieli spridzekļi, kas gan nav nodarījuši nekādu kaitējumu, bet, iespējams, bijuši domāti kā atbilde robežsargiem, kuri pirms dažām dienām aizturējuši kontrabandas kravu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!