Foto: Reuters/Scanpix

Apmeklējot Ukrainu, kļūst skaidrs, ka karš norisinās pavisam tuvu un ukraiņi patiesībā cīnās ne tikai par savu, bet par visa reģiona drošību, - šādu atziņu portālam "15min.lt" izteicis iniciatīvas grupas "SOS Ukrainas karavīriem" pārstāvis Vitālijs Keršis, kas tikko atgriezies no četru diennakšu brauciena uz Žitomiru.

Lietuvieši ar vieglo automobili nogādājuši tur aptuveni 300 kilogramu palīdzības sūtījumu ukraiņu karavīriem - zābakus, siltas drēbes, zeķes, taktiskos starmešus, metāla detektorus, rācijas, sauso pārtiku, medikamentus un citas lietas.

"Lietuvu no Kijevas šķir tikai 900 kilometru attālums. Automašīnā šo ceļu var pieveikt dienas laikā. Tie, kas uzskata, ka karš notiek tālu un Lietuvu neskars, ļoti kļūdās. Šobrīd ukraiņi noliek savas galvas ne tikai paši par savu, bet arī par visa reģiona drošību," uzskata Keršis.

Pēc viņa teiktā, situācija Ukrainas armijā ir smaga, brīvprātīgajiem nākas pašiem pirkt formastērpus un apavus, tomēr cilvēki noskaņoti cīnīties. Paši virsnieki atzīst, ka Ukrainas armija gremdēta no pašiem pirmsākumiem, nauda izzagta, karavīri iedzīti nabadzībā. Daļa bruņojuma ir novecojusi, formastērpi nav piemēroti kara apstākļiem, nemaz nerunājot par gada auksto laiku.

"Ukraiņi mums ir brāļu tauta. Uzskatām, ka šobrīd viņiem palīdzība ir ļoti vajadzīga. Lēmumi jāpieņem politiķiem, bet iesaistīties varam mēs ikviens. Ja Krievijas agresiju neapturēsim Ukrainā, nākotnē var nākties ar ieročiem rokās aizstāvēt savas mājas," viņš spriedis.

Keršis pastāstījis, ka iniciatīvas grupa uztur kontaktus ar Ukrainas brīvprātīgo spēkiem un viņu atbalsta grupām, noskaidro, kas viņiem vajadzīgs, un izplata šo informāciju savā "Facebook" profilā, bet savākto palīdzību cenšas aizgādāt ukraiņiem paši vai nosūtīt pa pastu.

"Skats tiešām ir bēdīgs. Paši palīdzējām sanest mantas armijas mācību poligona noliktavā, kas bija pustukša. Runāju ar poligona priekšnieka palīgu - jaunu puisi, kas pārtraucis studijas, paņēmis akadēmisko atvaļinājumu, lai palīdzētu savai zemei. Valsts viņam nespēj nodrošināt pat tādu lietu kā formastērpu vai armijas zābakus - to visu viņam par savu naudu nācies pirkt tirgū. Metāla detektori, ķiveres un bruņuvestes - tās viņiem ir ļoti vajadzīgas lietas," piebildis aktīvists.

Viņš pastāstījis, ka atceļā uz Lietuvu saņēmis ziņu, ka ar tikko atvesto metāla detektoru jau izdevies atrast spridzekļus - tātad tas reāli palīdzējis izglābt kādam dzīvību.

Keršis norāda, ka robežas šķērsošanā aktīvistiem problēmu nav bijis, viņi jau iepriekš sazinājušies gan ar Ukrainas vēstniecību Lietuvā, gan cilvēkiem Ukrainā un sūtījumus veduši ar nepieciešamajiem pavaddokumentiem.

Pēc viņa teiktā, arī tajā Ukrainas daļā, kur karš nenotiek, jūtams patriotisks pacēlums, sabiedrības saliedētība.

"Pie tiltiem un ēkām redz Ukrainas karogus. Man nenācās manīt nevienu transportlīdzekli ar Ukrainas numuru, kam iekšpusē vai ārpusē nebūtu nacionālās atribūtikas. Neko nezinot par karu, tālumā no frontes līnijas to var arī nesajust, bet paši ukraiņi neslēpj, ka sirdis visiem asiņo. Grūti izteikt vārdos sajūtu, ja uz ielas redzi konvoja sirēnu pavadītus autobusus ar jauniem puišiem un saproti, kurp tie dodas. Noskaņojums ir bēdīgs, bet, kad vienkāršs kareivis noplīsušās sporta kurpēs runā par pienākumu pret tēvzemi, skaidri jūtams viņa kaujas gars. (..) Ciktāl man nācies runāt ar karavīriem, neviens pat nedomā padoties vai nolaist rokas," dalījies iespaidos aktīvists.

Viņš piebildis, ka palīdzības vākšana turpinās. Jau savākta krava vēl diviem mikroautobusiem, kas drīz dosies ceļā, bet daļa humānās palīdzības šorīt nosūtīta uz Ukrainu ar Lietuvas Gaisa kara spēku lidmašīnu "Spartan".

Jau ziņots, ka līdztekus Aizsardzības ministrijas sarūpētajam četrarpus tonnu sūtījumam "Spartan" kravā tika iekļauta arī neliela daļa - 500 kilogramu - no lietuviešu dāsni saziedotās palīdzības, ko savākusi šī un citas sabiedriskās organizācijas. Uz Ukrainu šodien vai rīt dosies arī Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta kravas mašīnas, kas vedīs turp vēl sešarpus tonnas, ko ar lidmašīnu nebija iespējams nogādāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!