Foto: EPA-AFI
Ceturtdien 13. oktobrī Lielbritānijas galvaspilsētā atsāksies sagatavošanās tiesas sēdes, kuru laikā jānoskaidro bijušā Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) apakšpulkveža, vēlāk Kremļa politikas kritiķa Aleksandra Ļitviņenko nāves iemesli, trešdien informē aģentūra "RIA Novosti".

Kā informē Krievijas vēstniecība Londonā, tiesas sēdēs būs slēgtas, kas "padara neiespējamu Krievijas diplomātu un plašsaziņas līdzekļu klātbūtni."

Krievijas vēstniecības paziņojumā pausta "vilšanās" par britu varas iestāžu lēmumu. "Mēs uzskatām, ka tikai atklātas tiesas sēdes var garantēt objektīvu šīs plašu rezonansi ieguvušās lietas izskatīšanu, " teikts vēstniecības paziņojumā.

Sēdes notiks Sentpankrasas rajona koroneru tiesā. To uzdevums ir noskaidrot precīzu Ļitviņenko nāves cēloni un visus ar to saistītos apstākļus.

Kā ziņots, Ļitviņenko, kuram Lielbritānijā bija piešķirts politiskais patvērums, nomira 2006. gada novembrī pēc saindēšanās ar radioaktīvo poloniju - 210.Viņš bija  pazīstams, atmaskojošu publikāciju par Krievijas specdienestu darbību autors un toreizējā valsts prezidenta Vladimira Putina kritiķis.

Britu likumsargi uzskata, ka Ļitviņenko noindējis viņa bijušais dienesta biedrs, tagad Valsts Domes deputāts Andrejs Lugovojs. Krievija ir noraidījusi apvainojumus par savu specdienestu līdzdalību un atsakās izdot Lugovoju, aizbildinoties ar to, ka šādas darbības liedz valsts konstitūcija.

Ļitviņenko lieta uz ilgu laiku "atvēsināja" Krievijas un Apvienotās Karalistes attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!