Foto: RIA Novosti/Scanpix





Viens no Austrumukrainas promaskavisko kaujinieku līderiem Igors Plotņickis trešdien Ukrainas prezidentu Petro Porošenko izsauca uz divkauju, paužot pārliecību, ka šādā ceļā kara plosītajā reģionā varētu tikt panākts miers.

Atklātā vēstulē Porošenko Luhanskas teroristu "republikas" līderis arī ierosinājis, ka divkauju tiešajā ēterā vajadzētu translēt televīzijai.

"Abām pusēm ir tiesības uz desmit lieciniekiem un desmit mediju pārstāvjiem. Man nebūtu iebildumu pret to, ka divkauju tiešajā ēterā translē televīzija. Es ļaušu jums izvēlēties vietu un ieročus," norādīja Plotņickis.

"Kāda gan ir jēga naidam, cilvēku nogalināšanai, ekonomikas un pilsētu iznīcināšanai? Būtu labāk atrisināt to godīgā divkaujā un izglābt, samaksājot ar viena cilvēka dzīvību, miljonu dzīvības."

Reaģējot uz Plotņicka ierosinājumu, Ukrainas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Jevhens Perebijnis tviterī norādīja, ka Plotņickis ir "tikai vienas divkaujas vērts - ar Ukrainas tiesu varu".

Šomēnes promaskavisko kaujinieku rīkotajās "vēlēšanās" Plotņickis tika izraudzīts par Luhanskas "republikas" līderi.

Ukrainas valdība uzskata, ka Plotņickis pārraudzījis Ukrainas armijas helikoptera pilotes Nadjas Savčenko nodošanu Krievijai.

Kijeva norāda, ka Savčenko tika nolaupīta Ukrainas teritorijā un aizvesta uz Krieviju. Maskava uzstāj, ka Savčenko tikusi arestēta uz Ukrainas-Krievijas robežas brīdī, kad viņa nelegāli mēģinājusi iekļūt Krievijā.

Konflikts Ukrainā aizsākās februārī, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!