Foto: AFP/Scanpix
Maldivijas prezidents Mohameds Našīds otrdien paziņoja par savu atkāpšanos pēc policijas dumpja un vairākas nedēļas ilgušiem protestiem.

"Pašreizējā situācijā valstij būs labāk, ja es atkāpšos. Es negribu pārvaldīt valsti ar dzelzs dūri. Es atkāpjos," Našīds paziņoja preses konferencē, kuru demonstrēja televīzija.

Maldivijas vietējo mediju reportieri pirms tam otrdien ziņoja, ka sadumpojušos policistu grupa ir ieņēmusi valsts televīziju un pievienojusi to opozīcijas tīklam.

Dumpīgie policisti bija starp bijušā valsts prezidenta Maumūna Abdula Gajūma atbalstītājiem, kuru rīkotu demonstrāciju apspieda armija, lietojot asaru gāzi. Ziņu avoti prezidenta Mohameda Našīda birojā pavēstīja britu raidsabiedrībai BBC, ka demonstrācija notika pastiprinātas drošības zonā pie armijas štāba.

Maldivijā janvārī sākās protesti, kurus izprovocēja kāda tiesneša aizturēšana. Apmēram 50 policisti pirmdien atbalstīja protestētājus un atteicās pildīt pavēles. Protestētāji pieprasīja prezidenta atkāpšanos.

Prezidenta birojs paziņoja, ka valdība veikusi visas nepieciešamās darbības, lai stabilizētu situāciju galvaspilsētā Malē. Tas arī noliedza ziņas, ka armija esot šāvusi gumijas lodes uz protestējošiem policistiem.

Bijušais politieslodzītais Našīds 2008.gadā uzvarēja Maldivijas pirmajās demokrātiskajās prezidenta vēlēšanās, atņemot varu Gajūma autokrātiskajam režīmam. Gajūms bija prezidents no 1978. līdz 2008.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!