Foto: AFP/Scanpix
Krievijas galvaspilsētā Maskavā tūkstošiem opozīcijas atbalstītāju svētdien, pieprasot godīgas vēlēšanas, pulcējās uz pilsētas centra apļveida maģistrāles Dārzu loka ietvēm, veidojot dzīvo ķēdi.

Akcijai bija dots nosaukums "Lielais baltais aplis" ("Boļšoj belij krug"), un daudziem akcijas dalībniekiem bija baltas lentītes, kas kopš decembra ir kļuvušas par opozīcijas protestētāju simbolu, kā arī baltas šalles un balti gaisa baloni.

Faktiski visā Dārzu loka garumā cilvēki sadevās rokās, izveidojot dzīvo ķēdi. Lai netraucētu satiksmi, ķēde netika veidota uz to ielu braucamajām daļām, kas šķērso Dārzu loku.

To vidū, kas stāvēja dzīvajā ķēdē, bija arī opozīcijas politiķi Boriss Ņemcovs, Vladimirs Rižkovs, Iļja Jašins, blogeris Aleksejs Navaļnijs, televīzijas zvaigznes Ksenija Sobčaka un Tatjana Lazareva.

Pēc policijas vērtējuma, akcijā piedalījās līdz 11 000 cilvēku. Pēc organizatoru aplēsēm, lai visi akcijas dalībnieki varētu sadoties rokās, uz Dārzu loka ietvēm bija jāsapulcējas 35 000 cilvēku. Dārzu loka garums ir 15,6 kilometri.

Pa Dārzu loku brauca liberālās partijas "Jabloko" organizēta autokolonna, pie mašīnām ir piestiprinātas baltas lentītes un gaisa baloni. Arī pie atsevišķām mašīnām uz Dārzu loka bija piestiprinātas baltas lentītes vai baloni.

Akcija "Lielais baltais aplis" tika organizēta kā flešmobs, kam nav nepieciešama pašvaldības atļauja, tāpēc tās dalībnieki tika aicināti neierasties ar plakātiem un netraucēt satiksmi. Policija paziņoja, ka pārkāpumi nav konstatēti.

Vairākās vietās Dārzu lokā premjerministra Vladimira Putina atbalstītāji dalīja sarkanas sirdis ar uzrakstu "Putins mīl visus" un lentītes Krievijas karoga krāsās.

Pirms nākamsvētdien gaidāmajām prezidenta vēlēšanām Krievijas iedzīvotāji arvien biežāk iziet ielās, lai paustu savu opozīciju vai atbalstu Putinam, kurš iecerējis atgriezties prezidenta krēslā.

Svētdien daudzās Krievijas pilsētās notiek gan Putina pretinieku, gan atbalstītāju akcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!