Foto: EPA/LETA
Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un premjerministrs Vladimirs Putins pilnībā ignorējuši piemiņas pasākumus, kas bija veltīti desmitai gadadienai kopš zemūdenes "Kursk" traģiskās bojāejas, kuri ceturtdien notikuši visā valstī.

Kā norāda spāņu laikraksts ABC, viņi nav apmeklējuši nevienu no pasākumiem, izraisot bojāgājušo jūrnieku tuvinieku sašutumu, piektdien vēsta "NEWSru".

Piemiņas pasākumi notika visās Krievijas Jūras spēku flotēs no Kaļiņingradas līdz Kamčatkai un pirmkārt Ziemeļu flotes bāzē Murmanskā, no kuras jūrnieki pirms 10 gadiem devušies savā pēdējā braucienā.

Laikraksts atgādina traģiskos notikumus un kritizē Krievijas amatpersonas, kuru nav spēruši nepieciešamos soļus, lai izglābtu izdzīvojušos jūrniekus, un atklāti melojuši par operācijas norisi.

Kā ziņots, pēc torpēdas sprādziena zemūdene nogrima Barenca jūrā, un glābšanas dienestu lēnās reakcijas dēļ gāja bojā visi 118 cilvēki, kas atradās tajā.

Šis gadījums izraisīja kritisku reakciju pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš bija atteicies no ārvalstu piedāvātās palīdzības, neskatoties uz mirstošo cilvēku neizbēgamo likteni.

Vienas no Krievijas jaunākajām un modernākajām zemūdenēm "Kursk" nogrimšana 2000.gadā bija lielākais nelaimes gadījums militārajā sfērā, kas valsti piemeklējis miera laikā.

Sākotnējā sprādzienā gāja bojā lielākā daļa jūrnieku, taču tiek uzskatīts, ka pārējos 23 cilvēkus būtu izdevies izglābt, ja Krievijas valdība būtu rīkojusies operatīvāk un pieaicinājusi ārvalstu palīdzību.

Putins neuzskatīja par vajadzīgu atgriezties no brīvdienām Soču rezidencē un arī vēlāk nesniedza nekādus komentārus par notikušo.

2000. gada septembrī Putins, tiešajā ēterā atbildot uz CNN raidījuma vadītāja Larija Kinga jautājumu: "Kas noticis ar zemūdeni?", ar smaidu atbildēja: "Tā nogrima."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!